A téli és nyári gumicsere és az időjárás alakulása közötti párhuzam

Autósként felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért javasolják a téli és nyári autógumik közötti időszakos cserét a szakemberek? A mögöttes ok bizony nem más, mint a kétféle gumitípus összetételében jelentkező markáns eltérés.

Ugyanis, hogy egy példát mondjunk, az Olcsobbgumi.hu webáruház téli gumi kínálatában elérhető modellek egészen más összetétellel és szerkezettel bírnak, mint a nyári gumiabroncsok.

Mivel a kétféle keverék nagyban különbözik, mindez szorosan összefügg a menet közben nyújtott teljesítménnyel. Autósként azt érdemes észben tartani, hogy tartósan 7 Celsius fok alatt a téli, felette pedig a nyári autógumik használata a kedvezőbb választás.

Akad szemmel is észrevehető eltérés a téli és nyári autógumik között?

A válasz egyértelműen igen, ugyanis van ilyen szempont. Ez pedig nem más, mint a futófelület mélysége. Ha egymás mellé tennénk egy téli és egy nyári gumiabroncsot, akkor bizonyosan látnánk a mélység szempontjából jelentkező eltérést szabad szemmel is.

olcsobbgumihu-2022-november-linkmarketing-2.jpeg

A mérnökök és a gyártóegységek mindezt azért alakítják így, hogy a csapadékmennyiség ellensúlyozása végett tartós megoldást sikerüljön kialakítani. Vagyis a téli autógumiknál mindenképp szükség lehet a komolyabb barázdamélységre.

Ezzel lehet ugyanis hatékony megoldást eszközölni azokra a körülményekre, amikor havas eső, hó, illetve jég borítja az útfelületet. A téli gumikon lévő nagyobb profilmélység és a sűrű bordázat tehát azt hivatott elősegíteni, hogy abba a hó beletapadhasson. Ezzel ugyanis optimalizálható a tapadás.

Még néhány eltérés a téli és nyári autógumik között

A szerkezetben, gumikeverékben és összetételben jelentkező különbségen túl akad még olyan tényező, amit akár szabad szemmel is érzékelni tudunk. Hiszen a téli autógumikon vékony bemetszések, bordák figyelhetők meg.

Ezek elsődleges funkciója tartós jelleggel megakadályozni a vízen futás kialakulását. Ennek szintén a stabilitás szempontjából van kiemelt jelentősége. Illetve a bemetszések és bordák hatékonyan képesek elvezetni a vizet és a latyakot is.

A téli gumik speciális szerkezete mindezen felül a lehető legnagyobb mértékben segíthet úgymond begyűjteni a havat. Azért, hogy a hó ne tudja negatív előjellel befolyásolni a menet közben jelentkező teljesítményt.

Ráadásként pedig mély, cikk-cakk hornyokat is fel tudunk fedezni a téli autógumikon. Azzal a funkcióval, hogy kifejezetten a jeges útfelületen segítsék elő a megfelelő stabilitást.