Sokféle olajradiátor létezik, ma már egyre több az energiatakarékos, kis helyigényű kivitel. Vásárlás esetén ne ugorj bele az első eszközbe, nézz körül, olvasd el az adatlapját! Megveheted szakboltban is a készüléket, kérheted szakemberek véleményét, de egy online shop is jó döntés lehet! Például a Webkazán elektromos fűtés terén széles termékpalettával rendelkezik. Itt egy kalkulátor is segít a megfelelő berendezés kiválasztásában.

Érvek az olajradiátor mellett

Egy olajradiátor nemcsak kis helyen elfér, hanem szagtalan és tiszta is. Mi szól még mellette?

  • Termosztáttal tudod szabályozni a hőfokot, ennek köszönhetően energiatakarékos megoldás.

  • Jól jöhet, amikor már a teljes épületet nem akarod felfűteni, de egy-egy helyiségben még elfér a meleg.

  • Akkor is segít, ha az alapfűtésedet szeretnéd kicsit felturbózni.

  • Mobil, görgőinek köszönhetően egyszerűen átviheted egyik helyiségből a másikba.

  • Többféle méretben, fokozatban megvásárolhatod, így az adott helyhez leginkább illeszkedőt választhatod.

Hatékony energiafelhasználás

Sokan azt mondják, hogy energiafaló az olajradiátor. Pedig ma már igazán takarékos verziók is léteznek. A hatékonyságuk 85-90%, vagyis a felhasznált energia jelentős részét hasznosítják. Azért is költségtakarékos fűtési alternatíva, mert az olaj hamar felmelegszik, így a fűtendő helyiség is rövid időn belül kellemes hőmérsékletű lesz. Emellett a hőt is jól tartja, így viszonylag hosszabb ideig biztosított a meleg körülötte.

webkazanhu-2024-marcius-linkmarketing-2.jpg

Működtetés és biztonsági funkciók

Szerencsére alig van alkatrész az olajradiátorokban, így nem sok minden romolhat el bennük. Az olaj sem szivárog vagy használódik el, ezért cserével sem kell bajlódni. A legmodernebb típusok a termosztát mellett már időzítővel és távvezérléssel is fel vannak szerelve. Érzékelik azt is, ha esetleg felborul a radiátor, és a túlmelegedést is kezeli egy védelmi funkció.

Tény, hogy egy olajradiátor ott működik a legjobban, ahol az épület hőmegtartása is jó. De az is általános, hogy nem fő fűtési megoldásként, hanem alternatívaként vagy kiegészítőként használjuk. Míg 10-20 éve robusztus eszközök voltak az olajradiátorok, ma már egészen vékony, 3-4 cm-es és könnyű verziók is léteznek. Nem drága beruházás, ugyanakkor az élettartamuk nagyon hosszú. A gyártók általában 10 év garanciát adnak, de ettől jóval több, akár 15-20 évig is jól működhetnek.