De mi a helyzet akkor, amikor sok-sok fényképet szeretnénk kitenni a falra? Ez esetben érdemes egy kicsit “egybegyúrni” a fotókat, hogy valami különlegest kapjunk. 

Montázs vagy mozaik?

Azt, hogy milyen elrendezést választunk, számos tényező befolyásolja. A vaszonkep.hu montázs kínálata lehetővé teszi számunkra, hogy a nekünk tetsző terméket kapjuk kézhez. Ám először tisztázzuk, hogy melyik fogalom mit jelent.

A montázs és a kollázs kifejezés tulajdonképpen azt a technikát jelöli, amikor több képet rendeznek el egy adott felületen. Ez esetben tehát sok-sok különálló képből kapunk egy sajátos kis összeállítást, amelyről akár az életünk is visszaköszönhet képek formájában.

vaszonkephu-2023-november-linkmarketing-2.jpg

Sokféle elrendezés közül választhatunk; ott vannak például a rendezett és a rendezetlen stílusok is. A szabálytalan elrendezés egy tetszőleges formán belül (pl.: szív alak) is megvalósítható. Ugyancsak népszerűek a polaroid háttérrel rendelkező darabok is. 

A mozaik ezzel szemben olyan technika, aminél több kisebb fotóból állítanak össze egyetlen nagy képet. 

Milyen esetben választható a montázs vászonkép?

Leggyakrabban kétféle okból döntenek a montázs mellett. Amikor az emberek nem tudnak csak néhány képet kiválasztani, hanem szeretnének sok családi életképet megjeleníteni otthonukban, akkor ez egy tökéletes megoldás. Az is lehet, hogy ajándékba szeretnének adni egy különleges montázst. 

A másik indok lehet a fotók kifogásolható minősége. Ilyenkor érdemes montázsban gondolkodni, ugyanis így az egyes képek kisebb mérete miatt nem érzékelhető a minőségromlás. 

Kiemelhető egy nagy fotó is, amire az összes többi kis kép kerül majd, ám ajánlott egy szép hátterűt választani. Az is jó megoldás, ha a fénykép egy részét elhomályosítják, így nem lesz annyira zavaró az összkép. 

Ennél kreatívabb ötletek is vannak; például, amikor fekete-fehér vagy szépia effekttel ellátott fotókat helyeznek a falfelületre. Ez csodásan mutat!

Hova kerüljön a montázs?

Ez megint csak tőlünk függ, de érdemes szabadabb falfelületre kitenni. Ha túlzsúfolt környezetbe kerül egy amúgy is sok-sok képet tartalmazó montázs, akkor az nem lesz esztétikus. A nappaliban, a folyosón található szabad falfelület tökéletes erre a célra. Egyébként szinte bármilyen stílusú lakásban jól mutat. 

A vászonkép montázsnak tehát számos előnye van, de talán ezt emelhetjük ki, hogy nem kell órákon át azon gondolkoznunk, hogy milyen fotókat válasszunk, hiszen bőven akad hely az összes kedvencünknek.