Szopizik-e, ha igen, akkor vajon eleget? Három óránként, esetleg igény szerint? Tápszert kap? De abból is milyet? Nem szabad csodálkozni, ha a gyermek érzékeli az evés körüli felhajtást, és ő maga is rátesz egy lapáttal.

Az első gyermekes édesanyák általában azok, akik túlaggódják a dolgot, és sajnos a környezet az ellentétes információkkal még inkább kétségek közé szorítja őket. Az érzelmeket, a hangulat folyamatos változását minden gyermek érzékeli, ezért többet ártasz, ha ezen stresszelsz.

Gyerek a konyhában

Már a karon ülő csemetét is érdemes magaddal vinni a konyhába, és ott leültetni magad mellé játszani, mert így könnyebben megismertetheted vele a fűszereket, alapanyagokat, de magát az ételkészítési folyamatot is. 

jateksziget.jpg

Viccesen el lehet játszani a borssal, hogy prüszkölni kezdesz tőle, a hagymától sírni, a citromtól fancsali arcot vágni. A Játéksziget játékkonyha felszereléseivel gyermeked is kiveheti a részét a főzőcskézésből. Ellenőrizzétek együtt, hogy megpuhult-e a zöldség a levesben, és ha már a hozzátáplálásnál jártok, miért ne láthatná, hogy ugyanazt eszi, mint a nagyok? Szívesebben fog falatozni abból az ételből, aminek az elkészítésében ő is “segített”. 

Az egészséges gyermek nem fog éhen halni

Mivel a kicsiket rendszeresen kell vinni védőnőhöz, gyermekorvoshoz státuszvizsgálatra, pontosan tudod, hogy van-e elmaradása a gyermekednek bármilyen tekintetben vagy nincs. Az alapvetően egészséges ember (nemcsak gyerek, hanem felnőtt is), önszántából nem fog éhen halni, ennél sokkal erősebben működik az életbenmaradási ösztönünk. Az újszülött jelezni fogja, ha éhes vagy szomjas, az önjáró kicsik pedig szinte meg is szólalnak, ha valamire szükségük van. Ennek ellenére a napirend kialakításánál figyelj az étkezésekre is!

A tízórai után lehet séta, ebéd után alvás, uzsonna után ki lehet menni apa elé, vacsi után fürdés… Ezek is segítik a gyermeket a rutin megszokásában, tudni fogja, hogy melyik tevékenység után mi fog következni. Így jobban fogja várni az étkezéseket, de a napotok is kiszámíthatóbb lesz.

Próba ötször

Igaz, hogy a mesebeli királyfinak csak három próbát kell kiállnia, de egy tanulmány szerint ötször kell megkóstolnunk egy új ízt, mire elfogadjuk azt. Ezért semmi baj, ha már az almát sem fogadja lelkesen, ne add fel a próbálkozást! Kicsit nagyobbaknál be lehet vezetni egy egyezményt, hogy legalább ötször kóstoljon meg valamit, mire kijelenti, hogy azt nem szereti. 

Falatkák

Tipikus kedvencek azok a kis falatkák, amiket akár egy harapással el tud tüntetni a tányérról. Ha csak ezen múlik mindenki boldogsága, akkor csinálj házi nuggets-et csirkéből, halból! A gyümölcsöket is vágd szeletekre, karikára, fogpiszkálóra feltűzve sokkal mókásabb megenni!

Arra is figyelj, hogy ne szedj neki elsőre egy nagy halom ételt, mert attól csak megijed. Inkább egye meg a kevesebbet, és lehet még szedni újra. Az étkezések között valóban csak csipegetés legyen, ne a rágcsálnivalóval lakjon jól a kicsi!