Szerencsére a napelemes rendszerek elérhetősége egyre jobb feltételekkel jelenik meg a környezetünkben, mondhatni csökken valamelyest az áruk a különböző technológiák töretlen fejlődésének köszönhetően. Viszont sajnos még így is több milliós, egyösszegű kiadást jelent ez egy családnak, amely valljuk be őszintén, jelen makrogazdasági körülményeket figyelembe véve nem biztos, hogy sok háztartásnak elérhető közelségben van.

Mégis miért hatékony befektetés?

Mindezek ellenére, ha hosszú távon gondolkodunk, láthatjuk, hogy mennyire megéri telepíteni egy ilyen berendezést. A napelemes rendszerek élettartamát minimum 25-30 évre tervezik. Természetesen ezt követően sem arra kell gondolni, hogy leáll az egész. Viszont nem kell várni 25 évig a megtérülésre, ugyanis ez kb. 8-10 év alatt elérhető lesz.

solarzone.png

A Solarzone érdekes összehasonlítása a bankbetétekkel számos kérdést felvet. A cikk számol egy inflációval, amely elértékteleníti jelenlegi pénzüket, sajnos azóta viszont még nagyobb lett az infláció, így egy napelemes rendszerbe történő befektetés nem kérdés a továbbiakban. Igaz, hogy a napenergia által kinyert fogyasztási megtérülésünk értékét is csökkenti az infláció, de még így is csak nyerni tudunk vele. Érdemes megnézni a matematikai példát a cikkben.

Nagyobb napelem, jobb megtérülés

Itt is igaz az a mondás, hogy ami a nagyobb, az jobb, hamarabb térül meg, így van ez a napelemekkel is. Egy ilyen váltás nem kizárólag a bevételeink és kiadásaink átstrukturálását fogja jelenteni. Beszélni kell a környezettudatos és a bolygónkat egyre inkább érintő fenntartható fejlődés feltételeiről is. A fosszilis energiahordozók forrásai vészesen apadnak és előbb vagy utóbb, de számolni kell alternatív megoldásokkal is.

Másrészt hosszú távon gondolkodhatunk a fűtési rendszereink átalakításában és akár elektromos személyautó otthoni töltésében is. A napelemes rendszerből kinyerhető energia számtalan formában felhasználható tevékenységekhez, amelyek szintén energiát igényelnek.

Mitől függ még a napelemed megtérülése?

A napelem megtérülési ideje függ néhány egyéb, a lakókörnyezetedre jellemző tényezőtől. Ezek a következők:

  • Mennyit süt a nap a te régiódban, ahol laksz?

  • Milyen áramszolgáltatód van, és mennyit fizetsz havonta kWh-ban?

  • Mennyi áramot fogyasztasz?

  • Mennyi a bekerülési költség?

Figyelembe kell még venni, hogy a napelemeket is ápolni, takarítani kell, különben előfordulhat meghibásodás. Illetve, ha a szomszéd háza leárnyékolja a tiédet, akkor hosszabb megtérülési idővel kell számolnod.

Amennyiben részletesebb és szélesebb körű információkat szeretnél kapni egy napelemes rendszer telepítéséről, akkor keresd a Solarzone-t, szakemberei az ingyenes szemlét követően a tervezéstől egészen a kivitelezésig mindent precízen elvégeznek!