A fogászati állapotfelmérés egyik alapvető eleme a képalkotás, amely segít feltérképezni a fogak, a csontállomány és az íny állapotát. Enélkül a szájüregi vizsgálat önmagában csak egy töredék információt képes adni, ami nem elegendő a pontos és teljes állapotfelméréshez.

A MesterDent Fogászati Rendelőben a fogászati állapotfelmérés precíz és alapos, így ha szeretnéd, hogy fogaid egészségesek maradjanak, mindenképpen érdemes hozzájuk bejelentkezned és rendszeresen ellenőrzésre járnod.

A rendszeres fogászati ellenőrzés fontossága

A rendszeres állapotfelmérés azért fontos, hogy időben kiderüljön, ha valamilyen probléma van a fogainkkal. A fogszuvasodás például a kezdeti stádiumban nem, vagy csak nagyon nehezen ismerhető fel, de az állapotfelmérés során röntgennel akár már látható lehet. Így még azelőtt helyreállítható a fog állapota, mielőtt a fogszuvasodás nagyobb területet érintene, és súlyosan károsítaná a fogainkat.

Látszólag egészséges fogak esetén az állapotfelmérés célja elsősorban a megelőzés. Bár a röntgen segítségével könnyen kiderülhet, hogy fennáll olyan probléma, amelyet még nem is észleltünk, mert még nem okoz tüneteket. Ezekben az esetekben a röntgen kiértékelését és az alapos szájüregi vizsgálatot követően a fogorvos kezelési tervet készít számunkra, amelyet követve és a kezelésekre eljárva a fogaink állapota helyreállítható.

mesterdenthu-2024-augusztus-linkmarketing-1.jpg

Mit mutat a röntgen?

Alapos tervezés szükséges a megfelelő eredmény eléréséhez, amelynek egyik alapköve a diagnosztikai képalkotás. A panoráma röntgen szükségszerű feltétele a precíz kezelési terv összeállításának. De egészen pontosan mi az, amiben a röntgen a segítségünkre lehet?

Egy felvételen együttesen látható a felső és az alsó állkapocs, a csontszerkezet, az állkapocsízület, a környező anatómiai képletek, az esetlegesen előretörésre nem képes vagy a szám feletti fogak, a fogak gyökerei, az arcüreg és az idegek. Látható a gyulladás, a ciszta vagy éppen a tumor. A röntgen segít pontosan feltérképezni a fogak helyzetét és tengelyállását, hiszen a szájüregi vizsgálat során az íny alatti terület nem látható. 

Szájsebészeti beavatkozások, gyökérkezelés, implantátum beültetése és parodontális kezelés előtt feltétlenül szükség van a panorámaröntgenre, nélküle egyszerűen nem megtervezhető az adott kezelés, mert a képalkotás folyamata nélkül csak korlátolt mennyiségű információ nyerhető a szájüregi vizsgálat során.

Óvjuk fogaink egészségét

A rendszeres és helyes fogápolási rutin, valamint a fogászati kontrollra járás elengedhetetlen a fogaink egészséges állapotának megőrzéséhez. Ha te is szeretnéd, hogy a fogaid a lehető legtovább egészségesek maradjanak, feltétlenül keresd fel a MesterDent Fogászati Rendelő szakembereit, itt garantáltan jó kezekbe kerülsz.