Legutóbb arról halhattunk, hogy a Midway egy 150 millió dolláros adósság terhét nyögi, de a cég jogi osztályának kétszer is sikerült egy kis haladékot kiharcolni, hogy rendezzék a piszkos anyagiakat. A Midway szerint a dolgok jól haladtak, mígnem február 12-én a cég az amerikai törvényhozás 11. cikkelyében foglalt csődeljárási védelemért folyamodott, abból a célból, hogy folytathassák az üzletet anélkül, hogy tartaniuk kéne a pénzüket követelő hitelezőktől. A törvénycikk értelmében bármelyik cég kérheti ezt a fajta védelmet, amelyik fizetőképtelenné vált a hitelezői felé, azonban a kormánynak előbb jóvá kell hagynia ezt, ám a Midway akkori helyzetében nem volt egyértelmű a döntés. A GamePolitics szorgos emberei jó pár bírósági iratot átnyálazva kiderítették, hogy kinek mennyivel tartozik a kiadócég, és az adatok megdöbbentőek voltak.

Mi lesz veled, Midway?Mi lesz veled, Midway?

A legtöbb pénzt a Wells Fargo Banktól kapták (150 millió), de tetemes összeggel tartoznak a National Amusements, Inc.-nek (20 millió) és az NBA Propertiesnek (17 millió) is, arról nem is beszélve, hogy Mark Thomas, aki 100 ezer dollárért vásárolta meg a cég részvényeinek a 87 százalékát, további 40 millió dollár fedezetlen adósságon csücsül. Gondolhatnánk, hogy egy ekkora mértékű tartozás mellett az amerikai kormány semmi szín alatt nem hagyja jóvá a 11-es cikkelyben foglalt védelmet, de mégis megtették, így biztosítva azt, hogy ha csak az Egyesült Államok területén is, de a cég tovább fizetheti az alkalmazottait.

Ezek után látszólag rámosolygott Fortuna a chicagói vállalatra, hiszen sikerült nyélbe ütni egy üzletet a Ubisofttal, melynek értelmében a Wheelmant Amerikában, Európában és Ausztráliában a franciák küldik a boltokba, míg bárhol máshol a Midway gondoskodik a kiadásról. Ezzel a megállapodással egy jó kis összeghez jutott a cég, ám a feketeleves csak most jött, hiszen 19-én kizárták őket a New York-i tőzsdéről, majd ma kiderült: nagyon arra hajlik a dolog, hogy eladják a Mortal Kombat-sorozatra vonatkozó jogaikat.

Mi lesz veled, Midway?Mi lesz veled, Midway?

A cég bírósági irataiból kiderült, hogy a volt alkalmazottak visszatartott túlórapénzéből félretettek 3 millió 755 ezer dollárt prémium gyanánt, amit a vezetőség tagjai csak akkor kapnak meg, ha eleget tesznek bizonyos követelményeknek. Ezek közül az egyik a Wheelman kiadási jogainak eladása volt, a másik pedig, hogy értékesítsék a Mortal Kombat-franchise-t. Ha valaki felvásárolja a szóban forgó licenceket, azzal talán elegendő pénzhez jut a cég, hogy felébredjenek ebből a pénzügyi rémálomból, ám az elemzők nem valami derűlátóak, hiszen 50 százalékos esélyt látnak arra, hogy a Midway hamarosan beadja a kulcsot.

Mint láthatjuk, az utolsókat rúgja a Midway, a jelen helyzethez pedig sokak szerint Mark Thomas ominózus üzlete jócskán hozzájárult, de még egy utolsó reménysugár azért pislákol, hiszen az előző negyedéveben nem várt növekedést produkált a cég, köszönhetően a Mortal Kombat vs. DC Universe 2 milliós eladásainak, de a TNA iMPACT! 1 milliós és a Game Party-játékok 3 milliós eladásai is jól jöttek.