A Steam a Valve online áruháza, melyet az különböztet meg a többi hasonszőrű vállalkozástól (például a Direct2Drive-tól), hogy a gépünkre egy klienst telepítve bármikor könnyedén hozzáférhetünk a rendszer tartalmához. A Steam-kliens telepítése pofonegyszerű: fel kell lépni a Steam hivatalos weboldalára és letölteni a programot, majd telepíteni, és kész is. Az egyedüli, amire illik odafigyelni, hogy mekkora hely van az adott meghajtón, ugyanis a Steamen át vásárolt és letöltött játékok mind a program mappájába települnek majd.


A Steam főoldala, jobbra az épp aktuális ajánlat

Bizony, a Steamen megvett játékokat bármikor letölthetjük bárhonnét, csak arra kell figyelni, hogy legyen elég hely a gépünkön. Bár sokan gondolják úgy, hogy a digitális disztribúció a dobozos játékok halálát okozza, az igazság az, hogy rossz irányból közelítenek a kérdéshez. Az elképzelés inkább úgy felelne meg a valóságnak, hogy a Steam és a hasonló online megoldások válaszok egy fejletlen technológia kihívására. A lemezek és tokok gyártása hatalmas erőforrásokat mozgat, felemésztve ezzel egy rakás energiát, ami a környezettudatosság szempontjából nem biztos, hogy előnyös. Ezen felül a kiadóknak egy csomó pénzébe kerül a különböző országokba szánt, néha eltérő csomagolások elkészíttetése és leszállítása, mely később a játékok árában is megmutatkozik. Sokszor olvasni a PC Guru hírei között, hogy "oké, oké, kalózkodni csúnya dolog, de ha egyszer olyan sokba kerül egy játék". Nos, erre is megoldást jelent a Steam: minden nagyobb ünnep (mindenszentek, húsvét, karácsony) alkalmával találkozunk valami eszelős leárazással. Nem ritka, hogy a frissen megjelent játékokat Steamen akár 50%-os engedményekkel árulják, ami bár tény, hogy nálunk nem teljesen felel meg a bolti valóságnak (főleg az euró változó ára miatt), azért még így is lehet spórolni az üzletben kapható verziókon.

Olcsón jót

S ezzel el is érkeztünk a Steam második nagy előnyéhez: az alacsony árakhoz. Ugyan sokan ódzkodnak az online vásárlástól, azért van az óvatosságnak egy olyan szintje, ami már nem magyarázható puszta elővigyázatossággal. A 21.  század első évtizedét magunk mögött hagyva kijelenthető, hogy az internetes vásárlás trendjei szédületes sebességgel száguldottak körbe a világon. Sokan online rendelnek ételt, mozijegyet, ruhákat, akármit. Akkor miért pont a játékokat kéne megvásárolni külön? Arról már nem is beszélve, hogy a Steam rendszerének hála a játékok mindig a profilunkban maradnak. Ha meguntuk őket, vagy már nincs több helyünk, elég a Könyvtár menüben kiválasztani és letörölni őket, hogy aztán ha úgy van kedvünk, újra letölthessük őket a Steam szerverein keresztül. Sőt, ha egy játékhoz kijön egy frissítés, többé nem kell keresgélni a verziónknak (vagy épp országunknak) megfelelő telepítőt, mert a szervereken automatikusan frissítik a játékok kódját, hogy hozzánk rendre a legújabb változatok jussanak el.


A saját játékok áttekinthető, testre szabható listája

A Steam, mint közösség

A Steam nem csak mint áruház és játéktároló rendszer, de mint közösségformáló erő is jelentős. A barátlistánkra felvehetjük a többi felhasználót, akik onnantól kezdve meghívhatnak minket online meccsekre, vagy ajánlhatnak nekünk játékokat, mi több, ajándékozhatnak is. Nagy népszerűségnek örvend a Steam saját chat-szolgáltatása is, ami kijelzi, ki milyen játékot játszik éppen, így bármikor kérdezhetünk az illetőtől az adott programmal kapcsolatban. Aki játék közben kap üzenetet, megteheti, hogy nem foglalkozik vele, de a shift+tab kombóval megnyithatja a rendszer saját platformját, hogy válaszoljon, vagy akár böngésszen az interneten a beépített böngésző segítségével. Bizony, mindezt a játékon belül, többé nem kell alt+tabbal kilépegetni, ha mondjuk elakadunk és végigjátszást akarunk keresni. Ha pedig ez még mindig nem lenne elég, a Közösség fülön csatlakozhatunk nyílt vagy zárt csoportokhoz, vagy szabadon létrehozhatunk magunknak egyet. Továbbá gyűjthetünk achievementeket, kereskedhetünk játékbeli tárgyakkal, vagy csereberélhetjük az akciós kuponjainkat. Mindezt egyetlen, jól átlátható programon belül.

Jó, de hogy lesz Steamem?

Egyszerű. A fentebb már linkelt programot fel kell telepíteni és a hivatalos oldal (mely a klienssel együtt magyarul is tud) Fiók létrehozása fülére kattintva regisztrálni. Ez utóbbi szintén könnyű, csak egy felhasználói névre és egy e-mail címre van szükséged hozzá. Ha kész vagy, már be is léphetsz a klienseddel, hogy letöltsd első pár ingyenes játékodat. Bár a Steam elsősorban áruház, ingyenes programokat is megosztanak, sőt, van néhány olyan, ami fizetős játékból lett ingyen produktum (pl. Team Fortress 2). Nem utolsósorban pedig a PC Guruhoz is többször jelent meg olyan teljes játék, ami Steamet igényelt (például a Serious Sam: The First Encounter HD).


Steam, most már iOS-en és Androidon is

Hátrányok

Hogy azért objektívek maradjunk, muszáj megemlíteni a Steam hátrányait is. Az első mindjárt az előző bekezdésből következik, vagyis ha egy játék igényli a Steamet, akkor nélküle egyáltalán nem lehet játszani vele. Ez nem jelenti azt, hogy folyamatos internetkapcsolatra van szükség, hisz a Steam nem egyenlő a DRM-mel, van offline módja. De míg regisztráljuk a játékot, muszáj belépnünk. Kellemetlen lehet még, hogy a Steam fiókunkon tárolt szoftverekről nem készíthetünk biztonsági másolatokat, így nagyon kell vigyáznunk az adatainkra, nehogy rossz kezekbe kerüljenek (erről egy korábbi cikkünkben már volt szó, érdemes áttanulmányozni).

Ezeket az apróbb nüánszokat leszámítva azonban el kell fogadnunk, hogy a Steam sikere nem véletlen. Egy olyan rendszerről beszélünk, ami a digitális játékterjesztés kétharmadáért felel PC-n és Macen. Tavaly a PS3-ra is betört a Portal 2 okán, nemrég pedig a mobiltelefonokat célozta meg a Valve, hogy bárhol, bármikor vásárolhassunk. A terjeszkedés jelzi a sikert, mi pedig ahelyett, hogy folyton nyafognánk valami régi miatt (karcos lemezek, valaki?), jobban tesszük, ha a jövőbe tekintünk és elfogadjuk, hogy Gabe Newell és cége nagyon tud valamit.