Én – jelen írásban – az utóbbiakkal szeretnék egy kicsit részletesebben foglalatoskodni, melyek remekül alkalmazhatóak meglévő fűtési rendszerek kiváltására vagy új építésű ingatlanok fűtésére és hűtésére, és még használati meleg vízzel is képes ellátni a háztartást ezek mellett, szóval valódi “három az egyben” megoldást kínálnak.

Miért válassz hőszivattyút?

Az otthonok egy része ma is hagyományosnak mondott technológiákkal oldja meg a fűtést, sok helyen találkozhatunk gázkonvektorral, fa- vagy vegyestüzelésű kazánnal, de szerencsére gyakoribbak a különböző hőszivattyús megoldások is, sok esetben napelemekkel kombinálva.

Mindig nagy kérdés, hogy miért jobbak a Komfort Plus hőszivattyúi a hagyományos technológiáknál, hogyan döntsük el, megéri-e mellettük letenni a voksot.

Van néhány szempont, amit mindenki elvár a fűtési rendszertől, és amit egy jó minőségű hőszivattyúnak is tudnia kell, ezek pedig a következők: olyan bekerülési költség, amit a kisebb rezsiköltség belátható időn belül megtérít, komoly hidegekben is megbízható teljesítmény.

A víz-levegő monoblokk hőszivattyú

A víz-levegő rendszerek talán a legkeresettebbek hazánkban. Ennek oka, hogy az installálásuk kevésbé költséges, nem kell komoly talajmunkákat végezni, mint a talajszondás változatnál.

https-komfortplushu-2023-november-cikk2.jpeg

Nincs szükség külön engedélyekre, a telepítést egy fűtésszerelő szakember is elvégezheti. A hűtés, fűtés, használati melegvíz-előállítás egy géppel megoldható, így a karbantartás költsége is minimális.

Érzékeny pontja, hogy a vízkör a kültéri egységben kapott helyett, így ezt mindenképpen fel kell tölteni fagyállóval, mert egy hosszabb áramszünet esetén fennáll az elfagyás veszélye. A fagyálló viszont – a nagyobb sűrűség okán – rosszabb hőátadó képességgel rendelkezik a víznél. Van persze megoldás, hiszen egy hőleadóval vagy egy hőcserélővel a rendszer tökéletesen működik, de ez mégis egy kellemetlen plusz.

Hogyan válassz teljesítményt?

A beépítendő hőszivattyú teljesítményét az épület adottságainak ismeretében lehet meghatározni. Fontos felmérni a fűtendő, hűtendő szobák számát, illetve ezek összterületét, a hőszigetelés minőségét és az elvárt átlagos hőmérsékletet.

Persze a döntésbe érdemes bevonni szakembert, hiszen az alulméretezés esetén a kompresszor folyton maximumon fog pörögni, ami nagyban csökkenti az élettartamot. A túl nagy készülék viszont feleslegesen nagy fenntartási költséget von maga után.

Egy megfelelő beszállító a szükséges szakmai támogatással is el tud látni, hogy az igényeidnek leginkább megfelelő teljesítményű, és a számodra fontos funkciókkal ellátott monoblokk rendszerű hőszivattyút választhasd.