Az elem valós élettartama egy karórában ugyanis az alábbi tényezőktől függ:

  • gyári specifikáció szerinti áramfelvétel
  • elemkapacitás
  • kiegészítő funkciók használatának gyakorisága
  • kenőanyag viszkozitása
  • kopás mértéke és az esetleges rejtett szerkezeti hibák

Lássuk is most őket részletesebben!

A komolyabb gyártók a karóra várható elem élettartamát a specifikációban adják meg. Az irányelv, hogy az elem minimum egy évet kibírjon, de a Buywatch.hu kínálatában is kapható Casio például gyárt olyan elemes kvarcórát is, amely akár 10 évig képes működni egy elemmel.

Persze ezt az elem mérete és a fogyasztása is befolyásolja. A piacokon és az egyéb vegyes üzletekben megvásárolható féltartós gombelemek közel sem nyújtanak akkora teljesítményt, mint a minőségi ezüst-oxidos óraelemek. A kapacitásukat pedig már nem is említjük, rövid tárolás után már a nagyját elvesztik.

https-wwwbuywatchhu-2024-februar-cikk1.jpeg

Mindezek mellett a kiegészítő funkciók használata is jelentősen befolyásolhatja az elem valós élettartamát. Ha gyakran bekapcsolod a kvarcórádon a világítást vagy mondjuk a riasztást, akkor elég hamar esedékessé válik majd az elemcsere.

Az órában lévő kenőanyag állapota sem mindegy

A karórában lévő mozgó alkatrészek között fellépő súrlódó erő csökkentése érdekében a gyártók kenőanyagot használnak, amelyek néhány év alatt elöregednek, elveszítik a kenőhatásukat. 

Ennek következtében pedig megnövekszik a súrlódó erő a szerkezetben, amely többletterhelést jelent a motor számára. Így lényegesen kevesebb ideig fog majd működni az óra az új elemmel, mint korábban.

Ezért is szokták javasolni a szakértők egy generál szerviz időközönként történő elvégeztetését, amely magába foglalja a szerkezet szétszerelését, az alkatrészek tisztítását, majd összeszerelését és egy átolajozást.

A kopás mértéke is egy jelentős befolyásoló tényező

Egy karóra szerkezete egymáshoz kapcsolódó és egymáson elmozduló apró felületekből áll, amelyek között bonyolult tribológiai folyamatok mennek végbe. Abban az esetben pedig, ha nem megfelelő a kenőanyag állapota, akkor ezek fokozott kopásnak vannak kitéve, melynek az egyik mellékhatása a megnövekedett áramfelvétel, ami szintén drasztikusan lerövidítheti az elem élettartamát.

Bízd az elemcserét egy profi szakemberre!

Bár egy karóra elemcsere otthoni keretek között is megvalósítható, de érdemes inkább egy profi szakemberre bízni, hiszen egy nagyon aprólékos folyamatról van szó, amely során nagyon sokféle probléma felléphet. 

Az előkészítés során például előfordulhat, hogy a rugósfül nagy erővel kipattan, és sérülést okoz, vagy a hátlap eltávolítása során megkarcolódik a tok, illetve a nyitó eszköz beleszalad a tokba, amely összeroncsolja a szerkezetet. 

Nem érdemes tehát azon a pár ezer forinton spórolni!