• Vicki Michelle szerint ma cenzúráznák a BBC Halló, halló! c. ikonikus szitkomját
  • Pedig nem pécéztek ki egyetlen csoportot, hanem mindenkit elküldtek a fenébe
  • Általában szerinte az emberek nem is akarnak bántani másokat
  • Úgy vélli, a politikai korrektség miatt ma az ember nem mer megszólalni, nehogy rosszat mondjon

Az elmúlt évek egyik legfontosabb művészeti-alkotói kérdése a politikai korrektség térnyerésének megítélése. Paul Schrader, Clint Eastwood és a Monty Python tagjai például előszeretettel kritizálják a szabad beszéd korlátozására irányuló törekvéseket. Nemrég Vicki Michelle, a Halló, halló! egyik főszereplője nyilatkozott hasonló szellemben a The Mirror hasábjain. Azt állította, hogy az egykor népszerű sorozat ma már nem menne át a „cenzúrán.” Saját karaktere, a buja pincérnő, illetve kávézó tulajdonos főnökének viszonya például biztosan nem kerülne képernyőre.

Bepanaszolták a Halló, halló!-t

Nem lehet alaptalan Michelle félelme, hiszen a Halló, halló!-t szabados jelenetei és különböző akcentusokat parodizáló humora miatt – mint sértő tartalom – tavaly már bepanaszolták a nyilvánosságban. Pedig a BBC 1982-1992 futott sorozatát fénykorában 25 millió néző követte és a produkciót összesen hatvan országban vetítették, 2004-ben pedig a brit televíziózás tizenharmadik legjobb szitkom szériájának választották.

0main-im-a-celebs-vicki-michelle-says-this-years-stars-are-going-to-be-more-miserable-than-ever.jpg
(Vicki Michelle. A kép forrása: The Mirror)

Szex és káromkodás vs. paródia

„A vígjátékokat ma semlegesítik – vagy megsemmisítik” – véli a színésznő. „Szerintem az ország [Anglia] 80%-a örömmel fogadná, ha Halló, halló! típusú komédia készülne újra, és 20% valószínűleg idegenkedne a sorozattól. […] De az emberek, ehh, vakok. Káromkodnak a tévében, és az rendben van. Valóságshow-kban lepedő alatt szexelnek, és az rendben van. A Halló, halló! egy ilyen elemet nem tartalmazott. Eltakartuk magunkat, ölelkeztünk csókolózás helyett és olyan beceneveket használtunk, amiket a világháború idején adtak, amikor a cselekmény játszódik. Szerintem nincs semmi olyan a sorozatban, ami egy normális embert idegesítene.”

Michelle-t rendkívül zavarja a régi vígjátékok műsorról való levétele. „A Halló, halló! nem pécézett ki egy csoportot – mi mindenkit elküldtünk: németet, franciát, angolt. […] Családi műsor volt, amiben a felnőttek sorok között meghúzódó tartalmat láttak, a gyerekek pedig egyszerűen viccesnek találták a jeleneteket” – magyarázta. Michelle meghökkentőnek tartja, hogy ma akadály nélkül közvetít például meztelenséget a média, de bizonyos szavakat nem szabad kimondani. „Ez agyrém” – értékeli a helyzetet röviden.

alloallo.jpg
(A Halló, halló! főszereplői. A kép forrása: British Comedy Guide)

A politikai korrektség kritikája

Végül arról beszélt a színésznő, hogy a politikai korrektség megöli a kommunikációt. „Félek, hogy a megfelelő kifejezésekkel illetek-e embereket, mert néha nem tudhatod, hogy mik a helyes jelzők, amíg az illető azokat nem közli. Olyan nehézzé vált ez, hogy határt szab [az embernek között]. Amikor attól rettegsz, hogy rosszat mondasz, inkább kerülöd a társalágást mindenkivel” – osztotta meg félelmeit. „Nem gondolom, hogy általánosságban az emberek durvák vagy tiszteletlenek lennének. A többségük nagyon kedves és udvarias. Nem ismerek olyat, aki szándékosan bántani vagy sértegetni akar másokat. […] A lányom mindig arra int, hogy ezt már nem mondhatod, anya. Társaságban manapság, ahelyett, hogy csak jól éreznéd magad, azon aggódsz, hogy mit mondasz” – zárta gondolatmenetét. Ti egyetértetek vele?