Még mindig nem késő 2021. december 31-ig teljesítened a Digitális Jólét Program MI Kihívását, amivel nem csak a mesterséges intelligenciáról tudhatsz meg többet, hanem akár egy PlayStation 5 konzolt is nyerhetsz. Tudtad például, hogy az MI a videójátékokban a csalók elleni küzdelemben is segít?

mikisocialps5nagykoveti.jpg

Sokak emlékezetében ragadt meg úgy, hogy az első videójáték az 1970-ben megjelent Pong volt, holott már több, mint 10 évvel korábban, 1958-ban már egy kezdetleges videójáték formájában is teniszezhettünk. Azóta persze fényéveket fejlődtek a játékok és azokkal együtt sajnos a csalók is. Különösen az online játékélményt tudják elrontani, ugyanis amíg egy singleplayer játékban csak a mi élményünkre van hatással a csalás, addig online több ezer ember játékát tehetik tönkre az illegális programokat használók. Persze törekednek arra a fejlesztők, hogy minden online játékot védjen valamilyen csalásvédelem, anti-cheat, de sajnos olyat még nem látott a piac, amelyik tökéletesen működött volna.

A csalók száma ha nem is növekszik exponenciálisan, elszántságuk biztosan. Az utóbbi években már az MI, vagyis a mesterséges intelligencia vezérelte anti-cheat programok veszik fel a kesztyűt a legelvetemültebb csalókkal és lekopogjuk, de egyre nagyobb eredménnyel. Az egyik legnépszerűbb, 17 játékot felölelő és több, mint 22 millió felhasználóval rendelkező kompetitív játékplatform, a FACEIT 2019-ben hívta életre Minerva névre hallgató MI csalásvédelmét. A hónapok és évek alatt rengeteget fejlődött a program és habár a Turing-teszt még nagy falat lenne neki, a csalókkal egyre könnyebben és gyorsabban veszi fel a harcot.

Már nem csak a különböző csalásokat detektálja, elemzi és tanulja meg kitiltani jóval rövidebb idő alatt, de a közösségi élményt is felügyeli. Sasszemmel figyeli a játékosokat, elemzi viselkedésüket. Kezdetben csak az írásos beszélgetéseket őrizte, most már viszont a verbális kommunikációt is megérti és azokat a játékosokat is bünteti, akik szóban terrorizálják, bántalmazzák társaikat vagy éppen játékbeli ellenfeleiket.

Tökéletes védelmet azonban ez sem nyújt. Idővel talán eljutunk oda, különösen az MI vezérelte anti-cheat programokkal, hogy csalók nélkül is játszhatunk majd online, addig viszont be kell érnünk a kis sikerekkel, a folyamatos fejlődéssel.

Az eddigi legeredményesebb, MI vezérelte anti-cheat egy olyan játékból jött, amire nem is számítanánk. Nem a legnagyobb e-sport címekről van szó, hanem a 2016-os Pokemon GO-ról. Folyamatos macska-egér harc megy a csalók és az anti-cheat fejlesztők között, a Pokemon GO csapata azonban egyszer már sikerrel utasította maga mögé a csalókat, méghozzá az első önmagát fejlesztő anti-cheattel.

A zsebszörnyekre vadászós játék szinte pillanatok alatt óriási népszerűségre tett szert anno, közel 1 milliárdos letöltést ért el. Ezzel szinte egy időben jelentek meg az első csalók is, akik különféle módszerekkel szereztek előnyt maguknak és rövidesen ellepték a szervereket. A legelterjedtebb csalás egyszerűen az volt, hogy a térképet feltörve a játék pontosan megmutatta a ritka Pokemonok lelőhelyét, de voltak olyanok is, akik botokat használtak és akkor is gyűjtötték a tapasztalati pontot a játékban, amikor nem is játszottak azzal.

A játékintegritást ellenőrző műveleteket megkerülő csalók egyetlen egy dologgal nem számoltak, hogy a fejlesztők pontosan erre számítottak. Túlzás lenne azt állítani, hogy direkt hagytak kiskapukat a csalóknak, de az biztos, hogy előre terveztek a játék csalóival és tudatukon kívül, velük tesztelték az MI anti-cheat programjukat. Három hét alatt a mesterséges intelligencia játékosok millióinak mozzanatait, játékon belüli tevékenységeit vizsgálta, a különböző csalások pedig gyakorlatilag csak segítették ezt a folyamatot.

Rövid időn belül pedig annyi adatot gyűjtött már az MI, annyira effektíven tudta megkülönböztetni a csaló és tisztességes játékmeneteket, hogy mire észbe kaptak a csalók, már esélyük sem volt. A mai napig a Pokemon GO csalásvédelme érte el a legnagyobb sikert, ami különösen impresszív az óriási játékosbázist tekintve.

Ha téged is érdekel az MI, ha a tanulni képes programokban látod a jövőt, akkor ne habozz! Teljesítsd az MI kihívást, hogy esélyed legyen egy PlayStaion 5 konzolra!