Lehet, hogy első látásra tetszik nekünk egy ingatlan. Semmiképp ne hozzunk elhamarkodott döntést! Jó, ha több lakóházat is megnézünk, mielőtt bármelyikre rábólintunk. Első körben érdemes különféle portálokról begyűjteni a legjobb lehetőségeket. Tegyük fel, hogy Budapestre szeretnénk költözni. Ebben az esetben nézzünk szét például a Megveszlak oldalán található pesti lakások között!

Néhány tudnivaló ingatlanvásárlás előtt

Megszületett az elhatározás: új lakást vagy házat veszünk. Addig, amíg ez megtörténik, hosszú út vezet el. Íme néhány kérdés, ami irányt mutathat, hogy a megfelelő döntést meg tudjuk hozni.

  • Milyen céllal vásároljuk az ingatlant? Befektetnénk, beköltöznénk, netán irodahelyiséget keresünk? 
  • Miből fogjuk kifizetni a lakást, házat? Önerőből vagy hitelt kell felvennünk? Esetleg lakástakarékból vagy támogatásból tudjuk fedezni?
  • Lakásban vagy házban gondolkodunk? Újat szeretnénk, vagy saját ízlésünk szerint felújítjuk majd?
  • Mely település, környék jöhet szóba?

Amennyiben minden kérdésre megvan a válasz, akkor már csak a megfelelő ingatlanportált kell megtalálni a kereséshez.

Budapesten lesz álmaink otthona?

Ha a fővárosban szeretnénk élni, és azt is tudjuk, hogy lakást keresünk, számtalan lehetőség fog velünk szembe jönni. Így nem könnyű a választás. Segítségünkre lehetnek különböző online felületek, amelyeken speciális szűrési feltételek teszik egyszerűbbé a szelektálást. A már említett Megveszlak oldalán például külön létezik olyan aloldal, ahol a pesti lakások kerülnek listázásra.

httpsmegveszlakhu-2024-januar-cikk1.jpg

Tégla, panel vagy csúsztatott zsalus típusok között is választhatunk itt. Megadhatjuk az alapterületet, szobaszámot. Szűrhetünk állapot szerint is, ha tisztázott, hogy új vagy felújítandó lakásban gondolkodunk. A kínálkozó ajánlatok között ezután könnyebben megtalálhatjuk a nekünk leginkább megfelelőt.

Hogyan döntsünk?

Előfordulhat, hogy több száz lehetőség fog listázódni még a kategorizálás után is. Ilyenkor érdemes megnézni a lokációt és az infrastrukturális ellátottságot. Vagyis azt, hogy hol helyezkedik el az ingatlan, milyen a környéke. 

Ha nem lakunk túl messze, a “terepszemlét” akár egy délutáni sétával is össze lehet kötni. Így azt is megtudhatjuk, van-e például óvoda, iskola, bolt vagy gyógyszertár a közelben. Célszerű egy forgalmas délutáni órát választani mindehhez. Amikor már a személyes megtekintésnél járunk, nézzük meg, hogy van-e lift az épületben! Ezen túl a nyílászárók, a vezetékcserék és az erkély sem elhanyagolandó. 

Ha mindent megtudtunk, ellenőriztünk, és megvan a tökéletes lakás, akkor jöhet az adásvételi szerződés! Ebben érdemes megállapodni a költözés időpontjáról is, hiszen sarkalatos kérdés, hogy mikor vehetjük birtokunkba az új ingatlant.