Kötőtűválasztás

Bár ez a folyamat elsőre egyszerűnek tűnhet, de ha megnézed például a Butika.hu kötőtű kínálatát, akkor többféle darabbal is találkozhatsz. Ahhoz tehát, hogy megfelelő döntést tudj hozni, érdemes körbejárni azt a kérdéskört, hogy melyik tű milyen fonallal lesz a legjobban használható.

A legfontosabb szempont a fonal vastagsága, amelyet a tömege és a hossza alapján tudsz megállapítani. Ha például azt látod, hogy a címkén 100 gramm súly szerepel, akkor minél rövidebb a hossza, annál vastagabb lesz maga a fonal.

De egyébként bizonyos esetekben a gyártó is tájékoztat arról, hogy mekkora tűre lesz szükség az adott fonal esetében. Ezt pedig általában a címkén is feltünteti, méghozzá úgy, hogy megadja a kötőtű méretszámát, amely megegyezik a tű átmérőjével mm-ben.

butika.jpeg

Ami pedig a kötőtű típusát illeti, mi személy szerint a körkötőtűt jobban preferáljuk, mivel sokkal praktikusabb a használata. Persze ez még nem jelenti azt, hogy ne használhatnál egyenes kötőtűt. Amennyiben viszont erre esik a választásod, akkor érdemes végzárót is venni hozzá, hogy majd ne csússzanak le a szemek.

Mi a helyzet a kötőtű méretével kapcsolatban?

Kezdőként valószínűleg még nem igazán fogod tudni átlátni, hogy melyik tűvel kényelmesebb dolgozni, így javasoljuk számodra, hogy próbálj ki több különböző, mégis egymáshoz közeli méretű kötőtűket. Miután pedig sikerült megállapítani, hogy milyen is lesz a kötésed, szoros vagy inkább laza, már azt is tudni fogod, hogy az adott fonalat használva ezzel a tűvel érdemes kötni.

Hiába szerepel ugyanis a fonal címkéjén a 3,5-ös kötőtű ajánlott méretként, ha neked jobban esik a 3-as tűvel dolgozni, és a végeredmény is sokkal szebb lett ezzel a mérettel, akkor érdemes inkább az utóbbit választanod.

Fonalválasztás

A kötés elsajátításához a legjobb akril, gyapjú vagy vegyes tartalmú fonalat választani, mivel ezekkel sokkal egyszerűbb dolgozni, mint például a pamut vagy a buklé fonallal - ez egy olyan fonal, amelyet több szálból sodornak, de ezeknek eltérően állítják be a kötélsúrlódását, így a szálcsoportban jellegzetes kis hurkok alakulnak ki.

Emellett még azt javasolnánk, hogy kezdésként maradj a közepes, 200-300 m/100 g vastagságú fonalnál, és lehetőleg világos színűt válassz, mivel így majd jól látszanak a szemek munka közben, és kevésbé fárad majd el a látásod.

Reméljük, hogy tetszett ez “kötés kezdőknek összefoglalónk”, és sikerült meghozni a kedvedet ahhoz, hogy te is megismerkedj ennek a nagyszerű kreatív időtöltésnek a csodás világával.