Konami kontra HarmonixSzóval az úgy történt, hogy a Konami még 1999-ben elkészített két ritmusjátékot, DrumMania és Guitar Freaks néven. Ezek alapmechanizmusát („zenei ritmusokat egyeztető játék”) az Egyesült Államokban annak rendje és módja szerint levédette. Aztán lefolyt némi víz a Dunán, és ugyebár jött a Harmonix, a maga világőrületet jelentő Guitar Hero, majd Rock Band franchise-ával. Amikor ez elérte a forráspontot, ők is elsétáltak a szabadalmi hivatalba, és bejegyeztették a „hangszert szimuláló játékvezérlőt”.

Nos, a Konami most látta elérkezettnek az időt, hogy beperelje a Harmonix anyavállalatát, a Viacom médiabirodalmat, mondván, az ő szabadalmuk ugyanerről szól, és övék az elsőbbség. Evégből aztán sok-sok pénzt kérnek kárpótlásul, plusz a Harmonix „találmányának” betiltását, ami egyébként egyet jelentene azzal is, hogy le kellene állítani a Rock Band forgalmazását, illetve visszahívni a piacon lévő példányokat.

És hogy miért írtam, hogy mókás a dolog? Nos, az időzítés miatt: a Konami ugyanis épp egy újabb hasonló játékot készül kiadni Rock Revolution néven, mely a Rock Band édestestvére, hiszen X360-on és PS3-on gitár és dobszerkó jár majd mellé, Wii-n pedig a wiimote/nuncsaku párost használhatjuk léggitározásra és légdobolásra. Ha a bíróság mindent megítélne, egy konkurenciával kevesebb lenne, plusz a zöldhasúak is jól jönnének, de még ha nem is lesz semmi az ügyből, akkor is remek reklám nekik, a fél világ most erről cikkezik... Amúgy meg, hozzáteszem ezzel egy "ellenpert" akadályoztak meg, hiszen a Rock Revolution épp a Harmonix szabadalmát sérti meg elviekben, azaz akár ők is perelhettek volna, ezzel a beadvánnyal viszont most a japánok vannak lépéselőnyben.

A Viacom egyelőre nem reagált, nyilván a jogi osztály tanulmányozza a beadványt, és hangol a koncertre...