Teljes körű hőszigeteléssel a rezsiköltség mérséklése érdekében

Ha a házszigetelést pénztárcabarát módon szeretnéd megoldani, akkor költségkímélő megoldásokhoz kell folyamodnod. Az ehhez esetlegesen szükséges lakásfelújítási hitelt is felveheted, így a terhek nem egyszerre rakódnak a válladra, hanem megoszlanak. Hogy mindez gördülékenyen menjen, érdemes egy olyan kivitelező céget keresned, mint amilyen a Gyémánthegy felnőttképző oktatóközpont, ahol profi szakmai gárda áll majd a rendelkezésedre.

Komplex hőszigetelési és energetikai megoldásokkal, korszerű, környezetkímélő technológiával, minőségi alapanyag-felhasználással garantálják a hőszigetelési folyamat eredményességét. Sőt! Még a hitelügyintézésben is segítenek.

Mi a hőszigetelés előnye?

A hőszigetelésnek döntő szerepe van a kényelmes élet- és munkakörnyezet megteremtésében és fenntartásában, lényegében a modern épülettervezés alapvető eleme. Az alacsony hővezető képességű anyagok felhasználásával minimálisra lehet csökkenteni a hőátadást az épület belseje és külseje között. Lényegében egy olyan gátat hoz létre, ami megakadályozza a hőveszteséget vagy -nyereséget, így fenntartja a belső hőmérsékletet.

httpswwwgyemanthegyeu-2023-szeptember-cikk2.jpg

Ma már sokféle hőszigetelő anyag létezik, ami alkalmazható, legyen szó akár új épület építéséről, vagy egy már meglévő homlokzat szigeteléséről. A leggyakrabban a polisztirol alapú és a kőzetgyapot hőszigetelők kerülnek felhasználásra, ezeknek megvannak a maguk előnyei és hátrányai. Mindig az épület sajátosságai alapján kell eldönteni, hogy melyik típusú hőszigetelést alkalmazzuk.

A polisztirol alapú és a kőzetgyapot hőszigetelés jellemzői

A polisztirol alapú hőszigetelő anyagok:

  • Hagyományos fehér polisztirol – ennek a hővezetési tényezője λ= 0,040 W/mK 

  • Grafit adalékanyaggal készült grafitszigetelés – azaz a grafitos polisztirol – a hővezetési tényezője 0,031 W/mK – vagyis hatékonyabb az előzőnél, kedvezőbb hőszigetelő képességgel rendelkezik, viszont valamivel drágább is a hagyományos fehér polisztirolnál.

A kőzetgyapot szigetelés egy harmadik lehetőség, ami jó páraáteresztő képességgel és kiváló hangszigetelő és tűzálló képességgel rendelkezik. 

Mekkora az ideális hőszigetelési vastagság?

A hőszigetelés vastagsága több tényező függvénye. Meghatározó lehet az anyag típusa, az adott épület tulajdonságai, a környezeti körülmények, a tervezett céljaink. Tekintettel kell lenni a páraáteresztésre és az épület hőmegtartó képességére is, hiszen ezek az eredményesség szempontjából hosszú távon meghatározóak lesznek.

A hőszigetelés előnyei túlmutatnak az energiahatékonyságon, segítik a környezet megőrzését, a költségmegtakarítást és a kényelmes beltéri környezet megteremtését.