Jon Jafari, ismertebb nevén JonTron egy 26 éves youtuber, aki azon túl, hogy 3,1 millió feliratkozóval rendelkezik, az egyik legmagasabb költségvetéssel dolgozó videós a platformon. Elsősorban humoros játék- és filmkritikákat készít, ezek viszont sokszor még az AVGN által készített anyagok komplexitásán is túlmutatnak. Jafarit roppant befolyásos youtuberként tartják számon, éppen ezért kavart botrányt, amikor a 26 éves amerikai férfi egy 2 órás vitában kiállt az amerikai bevándorlás korlátozása mellett.

Jafari meglehetősen furcsa dolgokat mondott, kitérve a bőrszín, a bevándorlók szerinte általános viselkedése, valamint az amerikai rendőrség és a feket polgárjogi mozgalmak vélt vagy valós problémáira. A műsort vezető Steven Bonnell -- közismertebb nevén Destiny -- Jafari több állítására is rákérdez a fent látható felvételen, ezekre azonban vagy nem válaszol a youtuber, vagy még több vitatható, esetenként téves információval védi meg őket.

A történetet érdekesebbé teszi a tény, miszerint Jon Jafari iráni és magyar-horvát származású szülők gyermeke, azaz ő maga is sokadik generációs amerikai bevándolrlónak számít. Amikor Bonnell erre felhívta a figyelmét, Jafari azt mondta, hogy tulajdonképpen nincs baj a migrációval, feltéve, ha a vándolrló csoportok "asszimilálódnak".

"Megdöbentett, milyen szélsőségesen fogja fel a dolgokat. Mintha csak adnál neki egy ásót, ő meg egyre mélyebbre ásná vele a gödröt" -- mondta Bonnell a TIME-nak.

Jafari véleménye sokaknál kiverte a biztosítékot. A Gizmodo egy hosszú cikket közölt az esetről, benne sok kiragadott mondattal és állítással, ezt követően pedig azok a csatornák, amelyek együttműködnek Jafarival, feliratkozókat veszítettek el. A TIME rákérdezett a Google-nél, hogy Jafari csatornája, a JonTronShow veszített-e feliratkozókat az esetet követően, erre azonban a cikkünk írásáig nem reagált a cég. Közben YouTube-on, Redditen és Twitteren sokan nekimentek Jafarinak, aki az eset óta némaságba burkolózik, igaz, a vita feltöltése előtt egy nappal Twitteren még ezt írta:

"Ez az egész hülye rendszer azon alapszik, hogy a racionális embereket szégyenbe hozva hallgattassa el. Öröm látni, ahogy lassan darabjaira hullik."