Pár nappal ezelőtt az Intel és az AMD közösen jelentették be, hogy x86-os ökoszisztéma tanácsadói csoportot alapítanak. Az x86-os architektúra 1978-ban jelent meg, és a mai napig a legszélesebb körben elterjedt. Az új csoport az x86-os ökoszisztéma további bővítési lehetőségeire fog koncentrálni, azáltal, hogy elérhetővé teszi a platformok közti átjárást, így megkönnyítve a fejlesztők dolgát. Az x86 nem mai darab, viszont elterjedtsége miatt kb. leválthatatlan, ezért valahogy megoldást kell találni rá, hogy lépést tarthasson a techvilág rohamos fejlődésével. A csoporthoz többek között olyan cégek csatlakoztak, mint a HP, a Dell, a Google, a Lenovo, a Microsoft, vagy a Meta.

"Az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb változása előtt állunk az x86-os architektúrában és ökoszisztémában - a jelenlegi és jövőbeli vásárlói igények kielégítéséhez új szintű testreszabhatóságra, kompatibilitásra és skálázhatóságra van szükség" - mondta Pat Gelsinger, az Intel ügyvezető igazgatója.

"Örömmel hozzuk össze az iparágat, hogy irányt mutassunk a jövőbeli architektúra-fejlesztésekkel kapcsolatban, és hogy az x86 hihetetlen sikerét még évtizedekig meghosszabbítsuk." - tette hozzá Lisa Su, az AMD ügyvezető igazgatója.

Na de miről is van szó pontosan?

  • a hardverek és szoftverek tekintetében a választék és kompatibilitás növelése
  • egyszerűsített architektúra-irányelvek: ennek köszönhetően stabilabb szoftverek és fejlettebb interfészek készülhetnek
  • új képességek beépítése az operációs rendszerekbe, keretrendszerekbe és alkalmazásokba

Akár hiszitek, akár nem, nem ez az első közös projektje az Intelnek és az AMD-nek: korábbi együttműködéseiknek hála nyerte el végső formáját többek között a PCI, a PCIe, az ACPI, és az USB sem olyan lenne nélkülük, mint ahogy ismerjük. Mit szóltok a legújabb közös fejlesztéshez?