A játékosok emlékezetében minden bizonnyal élénken megmaradt Bobby Kotick azon kijelentése, miszerint ha rajta múlna, már fizetni kellene a Call of Duty multiplayer szekciója után, ami, tekintve a kiadó pénzéhes üzletpolitikáját és a sorozatot övező töretlen, évente több száz millió dolláros bevételt termelő rajongást, logikus lépés lenne, már csak az a kérdés, hogy ez mikor és milyen formában fog megtörténni.

A fejlesztők és a kiadó szóvivője szerint a fizetős rendszer természetesen sosem fog bekövetkezni, ám egyre több elemző, köztük a Wedbush Morgan tagjai is úgy látják, hogy a váltás hamarosan bekövetkezhet, a legfrissebb becslés szerint még ebben a naptári negyedévben, vagyis április elseje előtt, arról azonban már különböző elméletek vannak, hogy miként fog mindez megtörténni.

Egyesek szerint egy a Battlefield Play4Free-hez hasonló, kizárólag multiplayer módot tartalmazó, mikrotranzakcióra támaszkodó játék fog napvilágot látni, mások úgy gondolják, hogy szimplán a multiplayer módért kellene külön díjat fizetni, míg megint mások azt vizionálják, hogy különböző virtuális tárgyakért (fegyverek, karaktermodellek, avatarok) kérnek majd pénzt. Meglátjuk, kinek lesz igaza.