John Carmack a most is zajló texasi QuakeCon '13-on tartott, szokásos beszéde során természetesen a nextgen konzolokról magyarázott a legtöbbet. Engine John szerint az ősszel érkező PS4 és Xbox One nem fogja megváltani a világot, mert bár erősek lesznek, nem motiválják eléggé a játékkészítőket, hogy új utakat találjanak. Azaz a nextgen konzolok játékai nem sokban térnek majd el a már most is ismert modellektől. Ugyanakkor Carmack úgy látja, ez a stabilitás nagyon hosszú időre bebetonozza majd a következő konzolgenerációt. Hogy lesznek-e még új konzolok a jövőben, szerinte nem kérdés, bár azok formáját tekintve ő sem szívesen bocsátkozna jóslatokba. Egyébként úgy gondolja, hogy a felhőrendszerek felé való állandó kacsintgatás a távoli jövő nyitja.

Kitért továbbá az Xbox One elleni támadásokra is, melyeket nem tart teljesen jogosnak. Példának hozta fel saját magát, aki mindenét felhőben tárolja, legyen szó zenéről az iTuneson, vagy PC-s játékokról a Steamen. John régóta elhivatott harcosa a digitális átállásnak, és szerinte az Xbox One-nal szemben mutatott ellenállás csak elodázta az elkerülhetetlent. Állítja, nem is olyan sokára már a fejlesztői készletek is mind cloud-alapú megoldások és nem fix hardvereszközök vagy letöltött szoftverek lesznek.

John Carmack és a nextgen konzolok

És ha már Xbox One, Carmack szerint az új Kinect körüli kémkedési balhé is felfújt lufi csupán. Előadásában úgy érvelt, ha tíz évvel a múltban azzal állt volna elő valaki, hogy a mobiltelefonok mind GPS-vevők lesznek, kamerával felszerelve, azaz potenciális kémfelszereléssé fejlődnek, a felhasználók zöme megijedt volna, pedig manapság az okostelefon, mint olyan, fontos része a mindennapoknak. "Hozzá fogunk szokni mindehhez", mondta.