A tavalyi év legnagyobb amerikai botránya kétségkívül Edward Snowden nevéhez köthető, aki egy kényelmes életet hagyott maga mögött csak azért, hogy leleplezze, miként kémkedik az USA Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) az amerikai polgárok után. Snowdent azóta mindennek titulálták, egyesek hősnek, mások árulónak nevezik, holott saját magát nem tartja többnek egy mezei fickónál, aki nagy dolgot vitt véghez -- pont ahogy a videojátékok hősei.

Snowden most Oroszországban él és nem sokat nyilatkozik, ellenben egy volt kollégája könyvet írt róla és az egész szivárogtatásról. Glenn Greenwald újságíró és volt NSA-szakértő "No Place to Hide: Edward Snowden, the NSA, and the U.S. Surveillance Strategy" című könyvében úgy fogalmaz, hogy Snowden "morális univerzuma" egy videojátékra hasonlít, a GQ-nak adott friss interjújában pedig kifejti, hogy érti ezt.

"Hongkongban Snowden azt mondta nekem, hogy a legtöbb videojáték szíve egy hétköznapi ember, aki szörnyű igazságtalansággal találja szembe magát. Mint amikor valakiket elrabolnak és te megmented őket, vagy amikor egy gonosz erő megszerez egy tömegpusztító fegyvert, amit neked kell deaktiválni, vagy legyőzni a rosszakat, meg effélék. A dolog lényege pedig, hogy hétköznapi emberként megtaláld magadban az erőt ahhoz, hogy közbelépj." -- magyarázta Greenwald.

Snowden tehát nem csak játszotta a videojátékokat, de annyira azonosult a virtuális jófiúkkal, hogy tőlük tanult morális értékeket, és ezért volt képes felrúgni fényes karrierjét és problémamentes életét. Az egykori CIA, majd NSA informatikus most arra vár, hogy június 1-jén lejáró politikai menedékjogát meghosszabbítsák, és hogy ügye a washingtoni bíróságon tisztázásra kerüljön.

Az Egyesült Államok kormánya árulással és szándékos nemzetellenes bűncselekményekkel vádolja az egykori kémet, akinek leleplező munkája olyan titkokról fedte fel a jótékony amerikai ködöt, mint hogy a nemzetbiztonág hétköznapi állampolgárok telefonjait hallgatta le, e-mailjeit olvasta el, sőt, európai politikusok magánéletében is vájkált, például lehallgatták Angela Merkel német kancellár privát mobilját.

Edward Snowden