Az eredetileg 2021-ben megjelent (2022-ben futottak be a "next-gen" frissítésekChernobylite egy kifejezetten mutatós és élvezetes (de közel sem hibátlan!) posztapokaliptikus túlélőjáték volt, ami a környezet és a horror elemek miatt elég sok közös vonást mutatott a S.T.A.L.K.E.R.-szériával, ugyanakkor más játékokból is kölcsönvettek az alkotók néhány ismerős elemet (például a Fallout 4 bázisépítő mechanikáját), így elég jól elkülönült a GSC Game World lövöldéitől. Ez utóbbi kijelentés pedig hatványozottan igaz lesz a folytatásra, a The Farm 51 által már augusztusban leleplezett Chernobylite 2: Exclusion Zone-ra, ami a beharangozó előzetese után most az első játékmenet-videóját is megkapta, azonban nem valószínű, hogy az alant látható képsorok meggyőzik majd a kételkedőket.

A készítők elmondása alapján a folytatásban egy planewalkert alakítunk, aki a címadó anyag keresése miatt utazik a párhuzamos világok között, miközben megpróbálja egyesíteni a megmaradt emberi túlélőket. Az immár nyílt világú kalandban kiemelt szerep jut majd a craftingnak, valamint a csapat- és bázismenedzsmentnek, miközben egy magával ragadó, nemlineáris történetet is kapunk, ami papíron ugyan remekül hangzik, ám a látványon túlmenően sajnos egyáltalán nem érződik, hogy egy valódi folytatással lenne dolgunk.

A külső nézetből történő harcok például elég sok embernél kiverték a biztosítékot (legalábbis a kommentek alapján), de emellett a „legyen minden monumentálisabb” hozzáállás sem biztos, hogy az előnyére válik majd a produkciónak – persze a Chernobilyte sem a földhözragadt pillanatairól volt híres, de azért a Transformers-szériát idéző fémskorpió mégiscsak túlzásnak érződik. Egyelőre tehát nem úgy fest, hogy ebbe az irányba kellett volna elindulniuk a készítőknek, a valamikor 2025-ben érkező Chernobylite 2: Exclusion Zone mindenesetre már kívánságlistára tehető Steamen, ha valaki esetleg a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl után is posztapokaliptikus élményekre vágyik.

A borítóképek forrása: Steam