A Terminátor franchise nem sok pozitív dolgot tudott felmutatni a második film után, ám nemrégiben a Netflix gyártásában készült anime-széria, A vég kapujában azért hozott némi fényt a sokat szenvedett sorozatba. Ami az élőszereplős mozis szcénát illeti, a madarak nemrég azt csiripelték, hogy maga a franchise atyja, James Cameron is dolgozik egy új Terminátor-projekten, amit a rendező a múltkor meg is erősített. Ezzel kapcsolatban állította most azt, hogy kizárólag egyetlen módja van annak, hogy tényleg valami újat alkosson: az, ha szakít az eddig bemutatott filmekkel.

A direktor az Empire-nek beszélt a terveiről: „Ez az a pont, ahol az ember maga mögött hagy mindent, ami az utóbbi negyven évben a Terminátorhoz kapcsolódott, ugyanakkor tartja is magát azokhoz a bizonyos elvekhez. Ha túlságosan is belemerülünk ebbe a régóta létező világba, akkor elveszítünk egy új közönséget, mert az új nézőket már nem érdekli annyira mindez, mint amennyire mi azt gondoljuk, hogy érdekli őket. Ez veszélyes dolog, és nyilvánvalóan ez a veszély fennáll az Avatar esetében is, de szerintem már bizonyítottuk, hogy van valami a tarsolyunkban az új közönségrétegek számára is.

gon65smmrcebyazuz7oppd-1200-80.jpg

Cameron itt egyértelműen a nagyot zakózott Terminátor: Sötét végzetre utalt, mivel ott túlságosan is az első két film rajongóinak akartak megfelelni, ezért nagyot hibáztak, amikor visszahozták Arnold Schwarzeneggert és Linda Hamiltont. Ez a húzás nemigen vonzotta be a fiatal közönséget, mivel ők a negyvenes-ötvenes rajongókkal ellentétben nem a Terminátor – A halálosztón és a Terminátor 2: Az ítélet napján nőttek fel. A rendező azonban most valami mást forral a boszorkánykonyhában, és összefoglalta, hogy mi az, ami szerinte működhet az elkövetkezendő Terminátor-filmekben.

Ott vannak a főhősök, akik jelentős hátrányban vannak, alapvetően a túlélésért harcolnak, nincs külső támogatásuk, amelyet a létező nagyobb hatalomi struktúrától remélhetnek, hanem éppen ellenkezőleg, ki kell játszaniuk ezt, ugyanakkor meg kell őrizniük egy bizonyos erkölcsi tartást. Aztán ott van a mesterséges intelligencia a képletben. Ezek jó alapelvek korunk történeteinek a megalkotásához, nem igaz? Szóval afelől nincs kétségem, hogy lesznek Terminátor-filmek a jövőben, hovatovább, ütősek lesznek! Ám most tartunk ott, hogy magunk mögött kell hagynunk az eddig megismert ikonográfiát.

A borítókép forrása: Screenrant