Talán mindenki emlékszik még arra a tavaly októberben történt esetre, amikor a Bungie körülbelül száz alkalmazottjának mutatott ajtót, később pedig kiderült, hogy a Destiny 2 nem elég magas játékosszáma áll az elbocsátások hátterében. Ezt követően Paul Tassi rámutatott, hogy a Light and Darkness Sagát lezáró kiegészítőn, a The Final Shape-n múlik a széria jövője, és bár az expanzió júniusi rajtja eléggé távol állt a zökkenőmentestől, maga a játék túlzás nélkül parádésan sikeredett – Metacriticen 89 ponton áll a PC-s változat, emellett pedig a Steam felhasználók zöme is szereti. A Forbes magazin újságírójának jelentéséből kiindulva tehát nem került veszélybe a franchise, ám maga a Bungie sajnos továbbra is gondokkal küzd, melynek legutóbbi, elég komolynak mondható tünetét épp tegnap jelentette be a cég vezérigazgatója.

destiny-2-the-final-shape-bungie-sony.jpg

Pete Parsons a stúdió hivatalos weboldalán közölte a rossz hírt, miszerint a vállalat nem kevesebb mint 220 alkalmazottól volt kénytelen megválni, ami a teljes létszám körülbelül 17%-át jelenti. A CEO kiemelte, hogy nehéz és fájdalmas volt meghozni ezt a döntést, ugyanakkor arra is kitért, hogy a távozó kollégák "bőséges kilépési csomagot" kapnak, ami a végkielégítés mellett bónuszt és egészségügyi ellátást is tartalmaz.

Ami az okokat illeti, nincsenek nagy meglepetések, mivel – akárcsak a többi, hasonló problémákkal küzdő cég esetében – Parsons is az egyre költségesebb fejlesztést, az iparágban tapasztalható változásokat, valamint a jelenlegi gazdasági körülményeket nevezte meg legfőbb indokként – ezek persze létező dolgok, de a kirúgott embereket bizonyára nem nagyon vigasztalja. A vezető egyébként elismerte, hogy a The Final Shape maradéktalanul beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanakkor aláhúzta, hogy ennek ellenére is a reálisabb célokra (innentől lényegében csak a Destiny-széria és az új Marathon létezik a brigád számára) és az életképes pénzügyi mutatókra kell fókuszálniuk, ami sajnos jelentős átszervezést követel.

Ha a minden szinten bevetett leépítés (vezetők és felsővezetők is lapátra kerültek) esetleg nem lenne elég, a Bungie további 155 fejlesztőt is szélnek ereszt, öröm azonban az ürömen, hogy ők a Sony Interactive Entertainment részévé válnak, vagyis nem lesznek ténylegesen elbocsátva. Szívől reméljük, hogy ezek a radikális változtatások végre tényleg a jó útra terelik a szebb napokat is látott csapatot, mivel rengeteg tehetséget foglalkoztat, plusz így is sokkal több stúdiótól kellett elbúcsúznunk az elmúlt években, mint amennyitől akartunk.