Sajnos sokan vannak, akik ezeket a tanácsokat nem, vagy csak részben fogadják meg, ennek azonban súlyos ára lehet. Hamar kialakulhat ugyanis a fogszuvasodás, amit ha időben kezeltetünk, akkor a fogtömés megoldást jelenthet rá, ha azonban már a fogbél is sérül, és az erek, illetve az idegek is érintetté válnak, akkor már csak a gyökérkezelés segíthet rajtunk.

Könnyen előfordulhat, hogy ódzkodunk ettől az eljárástól, mert azonnal a régebbi, kellemetlen tapasztalataink jutnak eszünkbe. A technológia fejlődésének köszönhetően azonban már a legmodernebb eljárás, a mikroszkópos gyökérkezelés is elérhető.

Mai írásunkban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amikkel mindenképp érdemes tisztában lennünk, lássuk, hogy mik ezek!

Mi az a mikroszkópos gyökérkezelés?

Mint ahogy a megnevezés is utal rá, ez egy speciális fogászati eljárás, melyet mikroszkóp segítségével végeznek el annak érdekében, hogy megfelelően tudják kezelni – azaz tisztítani és tömni – a foggyökeret.

A mikroszkóp használatával a gyökércsatornákat sokszoros – 10-, 20- vagy akár 30-szoros – nagyításban látják a szakemberek, ami azt jelenti, hogy a hagyományos gyökérkezeléshez képest sokkal precízebben és hatékonyabban tudnak dolgozni.

A szájsebészek sokkal alaposabb kezelést tudnak nyújtani a pácienseknek, ráadásul elkerülhetőek a hagyományos gyökérkezelés kockázatai, például a tűbetörés vagy a gyökérperforáció.

clinidenthu-2024-julius-linkmarketing-2.jpg

Mit érdemes tudni az eljárás menetéről?

A mikroszkópos gyökérkezelés jellemzően két részletben zajlik: az első alkalommal a szakemberek elvégzik az úgynevezett trepanálást, azaz a fogbél és a gyökércsatornák precíz, szakszerű feltárását, a második alkalommal pedig a gyökértömés kerül kialakításra.

Fontos azonban tudni, hogy minden gyökérkezelés egyedi, így elképzelhető – különösen a bonyolultabb esetek során –, hogy több alkalomra is szükség lehet. A fájdalomtól azonban nem kell tartanunk, a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően ugyanis teljes mértékben fájdalommentesen történik az eljárás.

A gyökérkezelés folyamatának fontos része: a gyökértömés

A gyökértömés lényege, hogy elkerülhető általa a foghúzás, azaz a saját fog elvesztése. Kitölti a csatornákat és le is zárja a fogakat, amivel megakadályozható az újbóli gyulladások kialakulása.

Kétségkívül a legjobb, amit tehetünk a fogaink egészségének megőrzése érdekében, ha a fogproblémák megelőzésére koncentrálunk, és maradéktalanul megfogadjuk a fogorvosunk tanácsait.

Ha azonban a hanyagságunk miatt már megtörtént a baj, és már a fogtömés sem jöhet szóba, akkor érdemes próbát tenni a mikroszkópos gyökérkezeléssel, amely a legmodernebb fogorvosi eljárások közé tartozik. Időpontot a Clinident fogászati centrum oldalán tudunk foglalni.