Tavasszal jelentek meg a Z590-es csipkészletre épülő sorozatok, amelyeknek az egyik legérdekesebb tulajdonsága az volt, hogy a processzorfoglalat nem változott a korábbi szériához képest, a gépépítők örömére maradt az LGA1200. Októberben pedig jött a hír, hogy érkezik az Alder Lake névre keresztelt 12. Intel Core processzor- generáció, megújult platformmal és sok-sok újdonsággal. Az LGA1700-as foglalathoz készült új lapkakészlet az Intel Z690-es sorozatjelzést kapta, és ahogy azt megszokhattuk, ASUS mérnökei további plusz funkciókkal és extrákkal felvértezett hardverekkel áltak elő.

z690banner.jpg

A tajvani gyártó több mint 30 év alaplap tervezés és gyártás tapasztalatának legjavát csillogtatta meg az új generációs lapokban, amelyek tőlük megszokott módon TUF, Prime, ROG és ROG Strix sorozatok tagjaiként érkeznek. Tekintsük át, hogy melyek a legfontosabb újdonságok.

Fontos a megfelelő tápellátás, amit a DrMOS-szal támogatott VRM-áramkörök biztosítanak, és a teljesítmény maximalizálását szolgálja a feszültségszabályozó hűvősen tartását biztosító nagy méretű hűtőborda is. Az ASUS Z690 sorozat bizonyos tagjai már DDR5 foglalattal szereltek, de ha maradnál a DDR4-nél, a TUF sorozatban erre is találsz megoldást. Emellett PCIe 5.0 kompatibilis, megerősített SafeSlot kártyahelyeket is találsz rajtuk.

Hálózati kapcsolatok terén is következő sebességfokozatba került az az ASUS. Már a TUF lapok is elérhetők 2,5GbE szabványú vezérlővel, a ROG-sorozat tagjai pedig emellett Intel  Wi-Fi 6E modullal érkeznek, hogy minden eddiginél gyorsabb és stabilabb 6 GHz-es kapcsolatot biztosítsanak. A kiváló hangzásról pedig a vadonatúj kodekre épített SupremeFX hangmodul gondoskodik.

Modern alaplapok és PC-k már elképzelhetetlenek speciális szoftverek nélkül, amik magasabb szintre emelik a felhasználói élményt. Az ASUS Armoury Crate-ben egy helyen eléred a világításvezérlést és a hűtés szabályozását is. A tuning rajongók pedig minden korábbinál részletesebb túlhajtási opciókat érnek el a díjnyertes UEFI BIOS-ban, hogy a PC meg tudja csillogtatni valódi erejét. Az ASUS már az ezt megelőző alaplap generációnál is segítségül hívta a mesterséges intelligenciát az optimális teljesítmény eléréséhez, amely a Z690-es alaplapokban továbbfejlesztve köszön vissza.

A tajvani gyártó egy sor olyan építést támogató megoldást alkalmaz az alaplapokon, amely megkönnyíti a műfajjal épp csak ismerkedők dolgát, ilyen a Q-Release kártyarögzítő gomb, amely megkönnyíti a videokártya behelyezését, ezzel is könnyítve a szerelést. A kábelezés egyszerűsítését szolgálja a forradalmi ASUS Hydranode, amellyel láncba kapcsolhatók, de továbbra is külön szabályozható a hűtésért felelős ventilátorok.

Az ASUS a dizájnt sem veszi fél vállról, ízlésesen elrendezett RGB-fényekkel, látványos hűtőbordákkal és visszafogott logókkal vérbeli gamer megjelenést nyújtanak, ami üvegfalú házakban mutatnak kifejezetten jól.

Ha tehát igazi jövőbiztos gépet építenél, érdemes az ASUS Z690-es sorozatából választanod egy robosztus lapot a rendszered bázisának.