Ennek érdekében nem árt, ha megismerkedünk azokkal a műanyagokkal, amelyekből a legtöbb esetben készülnek ezek a dobozok, így egyszerűbb lesz kiválasztani közülük azokat, amelyekre szükségünk van.

A műanyagok térhódítása

A műanyag egy sokoldalú alapanyag, és évtizedekkel ezelőtt került be a háztartásokba, megkönnyítve ezzel a háziasszonyok dolgát, például számtalan konyhai eszköz készül belőle Ezenkívül pedig az ételszállítás területén is teret hódított, például az indepack.hu elviteles dobozainak is egy része műanyagból készül.

muanyagelviteles.jpg

A műanyagot a könnyű kezelhetőség és strapabíróság hamar az emberek kedvencévé tette, és ez az anyag a mai napig is nagyon népszerű. Mivel a műanyagok nagy része szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható, ezért a környezetvédelmi szempontok sem lehetnek akadályai az alkalmazásának.

Milyen műanyagokból készülnek az ételszállító dobozok?

A továbbiakban szeretnénk bemutatni azokat a műanyagokat, melyekből az elviteles dobozok készülnek. Mivel mindegyik műanyag más-más fizikai tulajdonsággal rendelkezik, ezért ez alapján könnyebb lesz kiválasztani azokat a műanyagfajtákat, amelyekre szükség van az ételek becsomagolásához.

A PS, avagy a polisztirol

Ez a legolcsóbb műanyag, legfőképpen poharat készítenek belőle. Hideg italokhoz ajánlott, mivel a hőállósága -5 és +70 fok között van, így a mikrohullámú sütőbe se tehető.

PP: polipropilén

Az egyik legsokoldalúbban felhasználható műanyag, mivel hőtűrése -20 foktól +110 Celsius-fokig tart. Mikrózható, ezért poharak, ételszállító dobozok, levesestálak készítéséhez ideális.

HPS/EPS/XPS (polisztirol)

Ez a habosított/expandált/extrudált habdoboz, amiből eldobható tányérokat, habtálcákat gyártanak. Kiváló a hőszigetelése, mikrózható és olcsó is, azonban nem zár cseppmentesen.

OPS (orientált polisztirol)

Ez egy rideg és átlátszó műanyag, mely a hőre lágyul, ezért csak hidegkonyhai felhasználásra alkalmas. A szupermarketben a zöldségek és a gyümölcsök csomagolásánál találkozhatunk vele, valamint tortacsomagolásra is megfelelő.

PVC (polivinil-klorid)

Ez a műanyag nagy mennyiségben kékes színű, így könnyen felismerhető. Szintén csak hideg ételekhez használható, legfőképpen desszerteket és tejtermékeket tudunk csomagolni bele.

PET (polietilén-tereftalát) 

A PET egy erős műanyag, ráadásul víztiszta, ezért kiválóan alkalmas exkluzív, vastag falú poharak készítésére, mint például a partipoharak. Elegáns megjelenésű kelyhek, hidegkonyhai csomagolóanyagok készülnek belőle, mivel nem hőálló és nem mikrózható.

Amikor műanyag elviteles dobozt keresel, akkor mindig nézd meg azt, hogy milyen anyagból készült a termék, és csak a neked megfelelőt válaszd ki.