A mai Apple esemény fő attrakció természetesen nem más volt, mint a legújabb iPhone bemutatása. Erről előzetesen már rengeteg információ kiszivárgott, így nem sokakat ért meglepetésként az, hogy radikális változtatásokat idén nem kaptunk, a tavaly modell felturbózott változata érkezik iPhone 6S illetve iPhone 6S Plus néven.

A telefon külsőre egy jottányit sem változott (a vár erősebb lett, viszlát, BendGate), minden újdonság a burkolat alatt keresendő. A gép szíve az új A9 chip, ez egy harmadik generációs, 64 bites feldolgozóegység, ami az Apple ígérete szerint egy új tranzisztor architektúrát kapott, és való világban történő használatra optimalizálták a működését, bármit is jelentsen az. A nagy újdonság azonban nem a gyorsabb processzor és GPU, hanem a Force Touch integrálása. Ez itt 3D Touch néven ismert és a legegyszerűbben úgy lehet leírni, mintha jobb egérkattintás kapnánk telefonra. Hogyan? Ha finoman nyomjuk meg a képernyőt, akkor egy bizonyos funkciót indíthatunk el, ha viszont erősen, akkor alternatív használati módok közül választhatunk. Egy levélre rányomva például bepillantást kapunk annak tartalmába, a kamera ikonra nyomva pedig rögtön csinálhatunk egy selfie-t.

Az iPhone 6S és iPhone 6S Plus új kamerát is kapott. Ez hátul immáron egy 12 megapixeles modell, amivel 4K felbontású videót is rögzíthetünk, elől pedig egy 5 megapixeles optika gondoskodik arról, hogy szépek legyünk szemből, ráadásul ehhez még „vaku” is van, mégpedig úgy, hogy az egész képernyő fehérbe borul a Retina Flashnek hála. Újdonság a Live Photos, ami az állóképeket az elsütés előtti és utáni momentumokkal toldja meg, és akár hangokat is ad melléjük. Lényegében egy mini videoklipről van szó.

Az iPhone 6S és az iPhone 6S Plus szeptember 25-én jelenik meg, három-három kiszerelésben: az iPhone 6S 16 GB tárhellyel 200 dollár, 64 GB-tal 300 dollár, 128 GB-tal 400 dollár, míg az iPhone 6S Plus rendre 300, 400 és 500 dollár. Az árak két éves hűségnyilatkozatra szólnak. A színválaszték: fehér, szürke, arany és rózsa.

Az Apple konferencia másik nagy bejelentése, az Apple TV és az új iPhone-ok mellett, az iPad Pro bemutatása volt. Ez az eddigi legnagyobb és legerősebb táblagép a cégtől: 12,9 inches képátmérő, 2,732 x 2,048 felbontás és 4:3 képarány, a feldolgozóegység pedig az A9X, egy harmadik generációs, 64 bites chip, ami 2GB memória társaságában teszi a dolgát. Az Apple ígérete szerint mindez 10 óráig bírja szusszal.

Az iPad Pro azonban nem egy sima táblagép, hanem olyasmi próbálkozás, ami a tabletek és a laptopok közötti szakadékot igyekszik áthidalni, pontosan úgy, ahogy azt a Microsoft próbálta a Surface termékcsaládjával. Ez itt az jelenti, hogy lesz egy mágnesekkel kapcsolódó billentyűzet (170 dollár) és egy stylus (100 dollár) ezzel fokozva a produktivitást.

Az iPad Pro novemberben jelenik meg, három kivitelben: a 32 GB-os modell wi-fi-vel 800 dollár, a 128 GB-os kiszerelés, szintén wi-fi-vel 950 dollár, a 128 GB-os modell wi-fi-vel és mobil kapcsolattal 1080 dollár lesz. Arany, ezüst és sötét szürke színek közül lehet majd választani.