Ron Gilbert nemrég azt mondta, hajlandó lenne harcba szállni a Monkey Island jogaiért, hisz a Disney-nek úgysincs szüksége a legendás kalandjáték licencére. Azóta persze változott a leányzó fekvése, lévén az egérfüles megacég bezárta a LucasArtsot, 150 embert küldve az utcára, sőt, egy rajongói Monkey Islands-projektnek is keresztbe tett, nehogy már sok játékos élvezhessen egy szerintük szemétbe való franchise-t. Így aztán Ronnak is egyre kevesebb esélye van egy folytatás elkészítésére -- beszélni ugyanakkor beszélhet róla.

"Nem készítek új Monkey Islandet. Nem tervezem, hogy nekiállok egy új Monkey Islandnek. Még egy új Monkey Island terveinek tervezgetése is távol áll tőlem. De ha csinálnék egy új Monkey Islandet... Akkor egy régimódi kalandjáték lenne, 2D-s, pixeles grafikával, az első két rész nyomdokain. Úgy hívnám,'feljavított low-res': szép kis retro-művészet a mai hardvereken. Nem kell neki 3D." -- írta Gilbert saját blogján, a Grumpy Gameren.

Kifejtette, hogy a saját Monkey 3-a "keményvonalas játék lenne, nem volna oktatómód, tipprendszer, vagy bármilyen, korunkra jellemző modernizálás".

"Úgy hívnák, hogy Monkey Island 3a. Egyik Monkey Island 2 utáni játék sem létezik az én univerzumomban. Minden tiszteletem azoké az embereké, akik dolgoztak a folytatásokon, de én onnan venném fel a fonalat, ahol a saját játékom letette: egy vidámparkban."

A játékot kis csapat készítené, "10 fő, vagy kevesebb", és, bár Gilbert nem hiszi, hogy bankot robbantana, szerinte az anyagi siker másodlagos, ha játékfejlesztésről van szó.

S hogy miért nem áll neki?

Nos, Ron csak akkor lenne hajlandó új Monkey Islandet fejleszteni, ha ő tulajdonolná a sorozat jogait. Saját bevallása szerint túl sokat dolgozott rajta ahhoz, hogy megint mások engedélyére szoruljon. Mivel pedig a Disney a legutóbbi lépésével kristálytisztává tette, hogy nem mond le egykönnyen a szellemi tulajdonairól, sajnos Gilbert is marad az ötletek, tervek mezején. Mi pedig kesergünk, mert más sosem tudjuk meg, mi is igazából a Majom-sziget titka...

Ilyen lenne Ron Gilber Monkey Islandje