Fontos a megfelelő tervezés

Lényeges, hogy szánj elég időt a kerti tó megtervezésére. Képzeld magad elé, hogy hol mutatna a legjobban az udvaron. Vedd figyelembe, hogy hol futnak a föld alatt vezetékek, hiszen nem volna szerencsés, ha valamelyiket nagy igyekezetedben elvágnád.

Cölöpök segítségével jelöld ki a kerti tó medrét. Engedd szabadjára a fantáziádat! A kerti tavak szabálytalan alakúak, úgyhogy nem kell szögletes formákban gondolkodnod. Csak természetesen!

Kezdődhet a munka érdemi része

Keress egy ásót, majd áss egy körülbelül egy méter mély gödröt. Ez már elegendő lesz ahhoz, hogy a különféle növények és a halak kényelmesen elférjenek. Ezt követően szórj tíz centiméternyi homokot a tó medrébe, majd egyengesd el. Így sima, ugyanakkor kellően tömör felületet fogsz kapni.

Erre jöhet a tófólia, amely meg fogja akadályozni, hogy a víz elszivárogjon a tavadból. Fontos, hogy a fóliának legalább 25 centiméterrel hosszabbnak kell lennie a tó alapjánál. A széleit mindenképpen rögzítsd, amihez használhatsz nagyobb köveket, de persze más módon is lehorgonyozhatod. Végül a felesleges fóliadarabokat levághatod.

https-automataontozorendszercom-2024-szeptember-cikk1.jpg

Jöhet a leglátványosabb munkafázis

Ha a tófóliát lefektetted, akkor jó minőségű vízzel fel is töltheted a tó medrét. Fontos, hogy a víz kémiai értékei megfelelőek legyenek ahhoz, hogy a növények és a vízi élőlények számára is ideálisak legyenek a körülmények. Amennyiben halakat is szeretnél telepíteni a tavadba, alaposan nézz utána, hogy melyik fajták milyen igényekkel rendelkeznek.

Teendők a későbbiek során

Egy kerti tó vize a méretétől függően eltérő intenzitással párologhat. Készülj fel arra, hogy nyáron, a rekkenő hőség idején időnként pótolnod kell majd a vizet. Megeshet, hogy a felgyülemlett algát is el kell majd bizonyos időközönként távolítanod ahhoz, hogy tiszta maradjon a tavad vize.

Célszerű beszerezni egy szűrőrendszert is. Léteznek kifejezetten kerti tavakhoz gyártott szűrőrendszerek, amelyek gondoskodnak a víz folyamatos tisztításáról. Lényeges, hogy a szűrőrendszer kiválasztását megelőzően mérd le a kerti tavad méretét, és vedd figyelembe azt is, hogy milyen élőlények lesznek a tóban.

Inspirálódhatsz másoktól is!

Ha nincs konkrét elképzelésed még arról, hogy milyen kerti tavat szeretnél, akkor nézz körül az interneten! Rengeteg kreatív megoldás létezik, sok ötlet megvalósításához pedig egyáltalán nincs szükség temérdek mennyiségű pénzre.

Nagymértékben feldobhatja a kerti tó hangulatát, ha világítást is tervezel köré. A tó teljes területének megvilágítására rengeteg módszer létezik, vásárolhatsz például kővilágítás szettet is.

Tervezd meg alaposan a kerti tavad, majd szerezd be a megépítéséhez szükséges eszközöket. Ha így teszel, akkor néhány óra leforgása alatt látványos eredményeket érhetsz el.