Ahhoz azonban, hogy nyugodtan alhassunk és biztos sikert arassunk a húsvéti menüsorral, érdemes időben elkezdeni gondolkodni, a megfelelő húsvéti recepteket összegyűjteni!

Húsvéti menütervezés  

Ha tavasz, akkor húsvét! Sokunk nagy örömére néhány éve ez az ünnep immár egy négy napos hosszú hétvége, amire bizony előre készülünk. Rengetegen választják ilyenkor a pihenést, a feltöltődést távol az otthontól, akik viszont maradnak, azok számára fontos feladat még időben megtervezni a húsvéti ételsort. 

recept.jpeg

Mivel a húsvéti ünnepek alapvetően már csütörtökön, “zöld csütörtök” néven elkezdődnek és egészen hétfőig tartanak, egy gondos háziasszony ötnapos menüvel készül. Ez pedig még a gyakorlottabbaknak is kihívás, hiszen egyrészt szeretnék kényeztetni a családot a finom falatokkal, másrészt mindig valami újdonságot is az asztalra tenni. 

A tervezés folyamatát ezért nem hanyagolhatjuk el, mivel könnyen előfordulhat, hogy a nagybevásárlás alatt kimarad egy-egy alapanyag, vagy éppen olyan is a kosárba kerül, amire semmi szükségünk; túlköltekezünk, emiatt némi élelmiszer kidobásra kerül majd. 

Sonka, tojás és valami újdonság 

Amikor a húsvéti ételek kerülnek szóba, a sonka-tojás párosítás mindenkinek elsőként jut az eszébe. Elmaradhatatlanok ilyenkor, azonban nem ehetjük mindig csak ezeket és különböző változataikat! Sőt, csütörtökön és pénteken húsmentes recepteket illik elővenni! 

Ahhoz, hogy minden nap finomság kerüljön a család elé, valóban ajánlott a tervezés. Évről-évre vágyunk arra is, hogy valami újdonság szerepeljen a menüsorban, illetve sikert arassunk konyhaművészetünkkel. Remek lehetőség ehhez a Receptneked.hu gyűjteménye, ahol a húsvéti receptek százai várnak kipróbálásra. 

Karácsony után a húsvét a legnagyobb családi ünnep, amikor igyekszünk megtartani a hagyományokat, de a modern világ és az újdonság varázsát is beépíteni. Nincs is jobb alkalom ezek ötvözéséhez, mint a konyha és a gasztronómia. 

Amiről azért ne feledkezzünk meg – mert bizony még meglepetésként is érheti a családot – húsvétkor a sonka és a tojás mellé a húsvéti kenyér, a kalács elengedhetetlen, valamint a tavasz jegyében a zöld és könnyű ételek biztosan jól fognak esni mindenkinek. 

Húsvéti locsolkodás és vendégvárás  

A húsvéti hagyományok közül a locsolkodás a mai napig él, főképp vidéken. Ahogy az ételeknél a sonka és a tojás, úgy a szokások terén ez az igen megosztó tevékenység összefonódik a húsvéttal. A locsolkodó fiúkat, férfiakat pedig illik kiadósan vendégül látni, így érdemes a Receptneked.hu választákát ilyen szemszögből is végignézni. 

A piros tojás mellett a vendégváró falatokról feltétlenül gondoskodni kell, amelyek köre persze ma már széles, így nem utolsó dolog olyat választani, ami egyszerűen és gyorsan elkészül, hiszen hétfő reggelre frissen és üdén kell a kopogtatókra felkészülni.