Talán még senki sem felejtette el, hogy a 2000-es években, Tarantino és Robert Rodriguez mit művelt Grindhouse címen, mikor 2007-ben mozikba került a Terrorbolygó és a Halálbiztos, melyek nemcsak olyan sztárokat vonultattak fel, mint Kurt Russel, Bruce Willis, vagy éppen Rose McGowan, de emellett sikeresen meg is idézték a hetvenes évek autósmozis műfaját. Nagyon jó poénnak bizonyult az is, hogy több rendező kamu trailerekkel hozta meg a kedvet az exploitation/horror zsánerekhez, azt azonban akkor még senki sem gondolta, hogy ezek a trailerek végül valódi filmként is megjelennek a nagyvásznon. Merthogy Machete és a többiek után most itt van Eli Roth Thanksgivingje, avagy a kimondottan frappáns magyar címmel ellátott Hullaadás, amiről a holnapi, amerikai premiernek hála számos kritikus nyilatkozott, a vélemények pedig csak még nehezebbé teszik a várakozást, ami még hátra van a hazai premierig.

pcguru-hullaadas-thanksgiving-eli-roth-grindhouse-quentin-tarantino-robert-rodriguez-horror-mozi-ertekelesek-kritikak-vigjatek-3.jpg

(Képek: Port.hu)

A Rotten Tomatoes-on jelenleg 87%-on áll a film, ami kifejezetten jó eredmény, a személyes gondolatok közül válogatva pedig ilyen megjegyzéseket és véleményeket találhatunk: a New York Times újságírója például Roth kezében egy hangszerhez hasonlítja a horrorfilmes műfajt, melyet jól ismer, és miközben kiszolgálja a durvább megoldásokra éhezőket, másokat meg kiugraszt a székből. Pete Hammond a Deadline-tól azt írta: “Tizenhét év elteltével végre sikerült véghezvinni, hogy a trailerből valódi filmet készítsenek, és ezt leginkább az erős gyomrú rajongók élvezik. Az egész (film) nevetséges, igazi móka, és éppen úgy működik vígjátékként, mint klasszikus horrorként.” A Slashfilm szerint Roth horrorja igazi vérbeli lakoma a rajongóknak, amire 7 pontot sikerült adni.

De van olyan is, aki hasonló véleménnyel, de a maximális 5 pontból 5,5-öt adott a Hullaadásra, mondván, hogy az egy véráztatta mészárlás, amely éppoly szórakoztató, mint véres. A San Francisco Chronicle újságírója, G. Allen Johnson azonban nem volt ilyen derűlátó, mikor 1 pontot adott a 4-ből, mert “A Hullaadás nagyszerű horrorfilm lehetett volna. Ehelyett az a fajta, aminél ha láttad az előzetest, akkor a filmet is.” Persze, ízlések és pofonok, de itt már most látszik, hogy a kritikus benézett valamit, és teljesen mást várt, mint amire bármi vagy bárki is vállalkozott a Grindhouse-on belül. Ráadásul Eli Roth horrorfilmek iránti rajongásából kiindulva az már most esélyes, hogy a Hullaadás nemcsak komolytalan mészárlást biztosít, de egyben vissza is kacsint a hetvenes és nyolcvanas évek minden jelentős slasherjére. És pontosan emiatt várjuk a magyar bemutatót, ami nálunk sajnos csak december hetedikén esedékes. De akkor garantáltan ott ülünk majd a moziban, és nem azért, hogy csak sült pulykát szeleteljenek a vásznon!