Hazánkban 2024 június 30-tól az új építésű házak használatbavételi engedélye csak akkor szerezhető meg, ha az ingatlan megfelel a új energetikai minősítési rendszer szerinti BB besorolás feltételeinek; ennek egyik lehetősége a hőszivattyú telepítése. 

Minek is kell megfelelnünk?

Az alternatív energiaforrások használata egyre nagyobb szerepet kap a háztartásokban is. A népszerű napelemek mellett a Wagner Solar Hungária hőszivattyúit is egyre többen szerelik fel és élvezik annak előnyeit. Elérkeztünk arra a pontra, amikor ezek a zöldenergia felhasználását elősegítő berendezések már nemcsak választási opcióként vannak jelen, hanem törvényi szabályozás is van rá, hogy valamilyen módon alkalmazni kell őket. 

wagner.jpeg

Hazánkban már csak a BB energetikai besorolásba tartozó, új építésű házak kaphatnak használatbavételi engedélyt. Ez azt jelenti, hogy az összesített energetikai jellemző számértékének 81 és 100 kWh/m²a közé kell esnie. Akkor tekintünk megfelelőnek egy ingatlant, ha az egy négyzetméter alapterületre jutó éves energiafogyasztásnak értéke 100 KWh-nál alacsonyabb, és az összes energiafogyasztás legalább 25%-ának fedezésére megújuló energiaforrásokat alkalmaztak. 

A hőszivattyú jó megoldásnak tűnik

Az új beruházások esetében mindig nagy szerepet kapnak a számok. Éppen ezért érdemes tudni, hogy egy gázüzemű fűtés kivitelezése sem olcsó mulatság, hiszen a készülék mellett nem feledkezhetünk meg a kémény építéséről, a kazán és cirkó engedélyeztetéséről és arról sem, hogy emellé még valamilyen extra hűtési megoldást is keresnünk kell. Ha kellően körültekintőek vagyunk, észrevehetjük, hogy mindezt kiválthatjuk egy hőszivattyúval, amely fűtésre, melegvíz-ellátásra és hűtésre is egyaránt alkalmas. Amellett, hogy egy sokkal korszerűbb eszközről van szó, a károsanyag-kibocsátással sem kell számolnunk. Jelen helyzetben, amikor a gáz árának alakulása kiszámíthatatlan, kiváltképp fontos, hogy olyan megoldásokat keressünk, amely kiváltja ennek a fosszilis energiahordozónak a használatát. További érdekesség, hogy a BB kategóriába való belépésnél a CC besoroláshoz képest nagyjából 30%-kal kevesebb energiafelhasználás történik. 

További tippek a rezsicsökkentéshez

Az új építésű házakon túl, a meglévő ingatlanok esetében is fontos elgondolkodni a hőszivattyú beszerelésén. A környezetvédelmi szempontok teljesítésén túl természetesen a saját rezsink csökkentésében is érdekeltek vagyunk, ezért mindenképpen érdemes átgondolni, hogy milyen lépéseket tehetünk még az energiafogyasztásunk csökkentéséhez. Sokat tud segíteni egy jó szigetelés is, hiszen ha ezt alkalmazzuk, akkor jóval kisebb a ház hővesztesége, és télen kevesebb energia felhasználásával lehet elérni az ideális hőmérsékletet. A nyílászárók cseréje is lényeges, hiszen rengeteg hő tud kiáramolni ezeken a felületeken, ha elavult ablakokról, ajtókról van szó.