Nem egyszerű dolog egy olyan emberről cikket írni, akit igazán sosem sikerült megkedvelnem, de a miértekre térjünk rá az írás végén. Azért lássuk be, van abban valami kihívás-faktor, hogy úgy oldja meg az ember fia a feladatot, hogy ne menjen át az egész savazásba. Nos, erre teszek most kísérletet!

Legenda születik

Tom a New York állambeli Syracuse-ban született. Anyja, Mary Lee gyógypedagógus, apja, Thomas pedig villamosmérnök volt. A kicsi Tom katolikus neveltetést kapott. Gyermekkora óta küzd diszlexiával, melyet csak felnőtt fejjel, Mimi Rogers és a szcientológia megismerésével sikerült igazán kordák közé szorítania. Apja ráadásul elég erőszakos ember volt, így 1971-ben Mary Lee elhagyta férjét és a két gyerekkel (igen, Tomnak van egy nővére) Kanadába költöztek. Ám a betegség rányomta bélyegét Tom tanulmányaira: szinte minden tanévet más iskolában volt kénytelen elkezdeni. Iskolás évei alatt kezdett foglalkozni először a színészettel, de jégkorongozott, később focizott is, bár utóbbitól eltiltották meccs előtti sörfogyasztás miatt. Egy időben a papi hivatással is kacérkodott, még egy ohiói szemináriumon is részt vett.

tom-cruise-endured-several-hardships-growing-up-1626901218.jpg

Ám végül mégis a színészet mellett döntött. Néhány kisebb filmes szerep után 1984-ben megkapta a Kockázatos üzlet főszerepét (érdekes darab, tekinthetjük a korszak tinifilmjeinek előfutárának), mely rögtön ismertté tette a nevét – kapott is egy Golden Globe-jelölést érte. Ezt olyan jelentős mozik követték, mint a Legenda, az Esőember vagy a Top Gun, melyekről külön-külön is lehetne bőven mesélni, de Tom pályája szempontjából ezeknél sokkal fontosabb a ’89-es Született július 4-én, melyért megkapta élete első Globe-ját, egy BAFTA- és egy Oscar-jelöléssel egyetemben – igaz, közben kapott egy Arany Málna-jelölést is a Koktélért. A kilencvenes évekre tehát komoly tényező lett a szakmában, amit a ’93-as Egy becsületbeli üggyel tovább tudott növelni, hiszen újabb Golden Globe-jelölés ütötte a markát, meg persze ott volt ’95-ben az Interjú a vámpírral, amiért megkapta élete eddigi egyetlen Arany Málnáját.

tom1.jpg

A lehetetlen küldetés

1996-ra akkora ázsióra tett szert, hogy a ’93-ban Paula Wagner producerrel alapított produkciós cége megszerezte a Mission: Impossible című sorozat jogait, mellyel Tom élete addigi legnagyobb dobását hozta össze, hiszen ez volt az első eset, hogy producerként is szerepet vállalt egy produkcióiban. A terv bejött, Tomból világsztár lett, a film minden létező kasszát ripityára robbantott (csak hősünk 70 millió dolcsit kasszírozott összesen). Ez azonban nem jelentette azt, hogy teljes mértékben popcorn-hőssé avanzsált volna, hisz továbbra is készültek a szakma által is nagyra becsült filmjei. Mind a Jerry Maguire-t, mind a Magnóliát Golden Globe-bal jutalmazták és persze rengeteg jelölést is zsebre tehetett. A 2000-es évek filmes szempontból talán kevésbé lett sikeres, ám azért időnként így is sikerült jelentősebb filmeket tető alá hozni (Vanília égbolt, Colleteral – A halál záloga, Különvélemény) és ne felejtsük el a 2008-as Trópusi vihar ikonikus mellékszerepét sem, ami után mi is hátraléptünk egyet – Tom pedig inkább előre.

rhzhfvf7kxvwt6cnx3xg84.jpg

2010 óta mintha újabb fokozatra kapcsolt volna. Előtte is feszített tempóban dolgozott és majd’ minden évben jött ki egy-egy filmje, de talán innen kezdett el a minél akciódúsabb, minél látványosabb mozik felé kanyarodni – említhetnénk az M:I-széria feltámasztását vagy a Jack Reacher-t. Fontos tudni Tomról, hogy igazi adrenalinfüggő, aki a kaszkadőrmutatványok döntő többségét maga végzi. Britpopper kolléga össze is szedett egy Top 5-ös listát a legütősebbekből. Mint látjuk, jelen évtizedünkben sem tűnik úgy, hogy hősünk le akarna állni, hiszen tavaly sikeresen támasztotta fel a Top Gun-t és szemmel láthatóan a Mission: Impossible – Leszámolás Első részébe is beleadott apait-anyait. Tom sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a People magazin háromszor is beválasztotta a Világ Legcsodálatosabb 50 Embere közé. Az Empire-nél az öt legnagyobb filmsztár közé került (1997-ben), a Forbes a legelőkelőbb hírességnek választotta 2006-ban és ugyanebben az évben a Premiere legbefolyásosabb hollywoodi színészeket összesítő listáján a 13. lett. Azt egyébként tudtátok, hogy Bret Easton Ellis Amerikai Psycho című regényében Tom Patrick Bateman szomszédja? Vajon áthallatszódott a Hip To Be Square?

top-gun-maverick.jpg

Kockázatos üzlet

Persze minden éremnek két oldala van, Tom esetében azt hiszem, nyugodtan nevezhetjük a magánéletet a „sötétebb” oldalnak. Háromszor nősült, egyik sem sikerült túl jól. Mimi Rogersről már esett szó, az egy elég rövid házasság volt (1987-1990). Később a Mint a villám forgatásán ismerkedett meg Nicole Kidmannel, két gyermeket is örökbe fogadtak és egészen 2001-ig voltak együtt, a válásukkor Nicole babát várt, ám később elvetélt. 2005-ben jött Katie Holmes, akit egy évre rá vett feleségül és kicsivel később meg is született lányuk, Suri. 2012-ben azonban ennek a kapcsolatnak is válás lett a vége, a rossz nyelvek szerint a szcientológia miatt. És ha már itt tartunk, Tom számít ezen vallás egyik legfontosabb emberének. Most a szervezet mikéntjébe inkább ne is menjünk bele, legyen elég annyi a kezdők számára, hogy egy bizonyos L. Ron Hubbard életmódjavító filozófiai tételei tartoznak ide, melyből az évtizedek során vallás kerekedett, ami ma már a fejlett világ nagy részén jelen van, és amit a kívülállók eléggé gyanakodva figyelnek. Tom itteni lobbi-tevékenysége vagy a pszichológiát ért kritikái komoly visszhangot váltottak ki a közvéleményből.

tom-cruise-red-carpet.jpg

Nos, bevallom őszintén, én személy szerint nem igazán kedvelem Tom Cruise-t. Fogalmam sincs, hogy miért alakult ez így. Talán csak a még mindig jóképű mivolta (igen, férfitársaim, nyugodtan beismerhetjük) iránti irigységből, vagy mert egy (azaz 1) centivel magasabb, mint én (nem baj, Pacinónál így is jobb vagyok!), esetleg a szcientológiás izé miatt (bár ilyesmin nem szoktam fennakadni). Pedig nála profibbat nem nagyon találni ma Hollywoodban: pontosan tudja, mi kell az átlag mozinézőnek és azt grammra pontosan szállítja is, még ha néha mellé is lő picit (A múmia, valaki?). Így, bár igazán megszeretni sosem sikerült és ez talán a jövőben sem fog nagyot változni, de a tiszteletemet mindenképpen kivívta.

Képek forrása: Empire, The Vultiure, Variety, IMDB