Az Apple menetrend szerinti éves rendezvénye keretében mutatta be az új iPhone-t, melyet szerencsére csak simán iPhone 5-nek kereszteltek el. A készülék ötödével könnyebb és vékonyabb, mint a 4S, borítása pedig alumínium és üveg, szóval a dizájnra most sem lehet sok panasz. A négyhüvelykes, 1136 x 640-as Retina Display kijelzővel ellátott telefon képméretének növekedése már nagyon érett, és bár vannak, akik szerint ezzel csak beállt a sorba a gyártó, végül is érhető döntés. Érdekesség, de a 3,5 colos kijelzőre írt alkalmazások is gond nélkül működni fognak.

Hölgyeim és uraim, íme az iPhone 5!

Az iPhone 5-öt a cég A6-nak keresztelt chipje hajtja, állítólag kétszer olyan gyorsan, mint a 4S-t. A 8 MP-es hátsó kamera is 40%-kal hamarabb exponál, van benne panorámamód, és 1080p-s videó felvételre képes -- az elülső kameránál ez "csak" 720p. Az akkumulátor is fejlődik: 8 óra beszélgetést, 10 óra wifit, 40 óra zenét, valamint 225 óra készenléti időt garantál az Apple. Mindemellett külföldön az iPhone 5 LTE hálózatokat is támogat -- noha ez a hazai vásárlók többségét nem érinti.

Az iPhone 5 szeptember 14-től rendelhető elő. Amerikában és a fontosabb régiókban 21-én, nálunk 28-án lehet majd megvásárolni. Ára 199 és 399 dollár között mozog majd, kétéves hűségnyilatkozattal. Az új iPhone-hoz természetesen iOS 6 is társul -- utóbbi szeptember 19-én válik letölthetővé.