Pár kattintás az egész

A szakértők is azt ajánlják, hogy érdemes ezzel a lehetőséggel élni viszonylag gyakran. A Laptopszaki rengeteg notebook alkatrész mellett hasznos tanácsokkal is el tud látni, amivel a laptopunk hardverei mellett a szoftvereket és az adatainkat is védelmezni tudjuk. Persze nem csak a biztonság kell, hogy a szemünk előtt lebegjen.

Puszta kíváncsiságból is hasznos lehet az, ha visszanézzük a Google keresési előzményeket, vagy éppen azon oldalak listáját, amelyeket nemrég meglátogattunk. Ha például olvastunk egy érdekes cikket az egyik nap, de már nem emlékszünk rá, hogy pontosan melyik oldalon, akkor erre is tökéletes megoldás lehet az előzmények áttekintése.

https-wwwlaptopszakihu-2023-julius-cikk5.jpeg

Arra is lehetőség van, hogy egyesével töröljünk ki az előzményeket. Ez akkor lehet praktikus, ha a munkában kis szünetet tartottunk, felnéztünk a Facebookra, de nem szeretnénk, ha ez másnak is a tudomására jutna. Hisz ugye munkában mindenki mindig 100%-ban a feladataira koncentrál, nemde?

Továbbá a kínos vagy vicces keresésekről sem szabad megfeledkezni, amelyeket a legjobb, ha senki sem lát. Akár napokra, hetekre, sőt hónapokra is visszatekinthetünk, így rengeteg lehetőség és információ tárul majd elénk.

Le is menthetjük

Természetesen nemcsak törlésre van lehetőség, hanem exportálásra is. Ha megőriznénk az információkat, például a munkát szeretnénk otthon folytatni, akkor a keresési előzményeket lementhetjük és elküldhetjük magunknak, vagy egy pendrive-ra is menthetjük.

Ez akkor is hasznos lehet, ha a jelenlegi Gmail fiókot meg szeretnénk szüntetni, de az adatokat megtartanánk. Ezzel akár a Google Naptár és a Gmail teljes tartalma lementhető. Fontos, hogy ezt szintén ne egy publikus számítógépen vagy más laptopján tároljuk. Amint megvan a fájl, azt azonnal küldjük el magunknak, vagy helyezzük át egy adattárolóra, hogy biztosan ne kerüljön illetéktelen kezekbe.

Érdemes rendszeresen takarítani

Természetesen nem csak akkor fontos a Google “kitakarítása” vagy lementése, ha éppen megszüntetjük a fiókot, vagy épp nem szeretnénk, ha valaki meglátná mégis mi mindenre kerestünk rá, s hova látogattunk el. A tudatos internetezés része a rendszeres takarítás, amely során az előzmények mellett a sütiket és a tárolt jelszavakat is töröljük. Ez biztonsági okokból kifejezetten ajánlott, mivel így minimálisra csökkentjük annak esélyét, hogy valaki megszerez érzékeny adatokat rólunk, esetleg a jelszavainkat is.

Továbbá még akkor is ajánlott ehhez a módszerhez nyúlni, ha a böngészővel kapcsolatban valami problémát észlelünk. A takarítás sosem káros, csupán a tudatosságra kell odafigyelni.