A veszélyes munkakörökben tevékenykedő kollégákon kívül azoknak is ajánlott a szemvédelem, akik hosszú órákat töltenek a számítógép előtt vagy hobbibarkácsolással foglalatoskodnak. 

A Netpolc szemvédelemhez szükséges eszközök széles választékát kínálja, így bárki megtalálhatja a számára megfelelő termékeket. Mielőtt azonban döntésre jutunk, ismerjük meg jobban a munkahelyi szemvédelmet.

Maradéktalan védelem

A munkahelyi szemvédelem során a szem sérüléseinek különböző formáit előzhetjük meg. Gyakran találkozhatunk olyan kockázati tényezőkkel, mint például a por, fémforgácsok, vegyszerek, erős UV sugárzás, amelyek mindegyike károsíthatja látószervünket. Az egyéni védőeszköz használatával minimalizálhatjuk a kockázatokat, ezzel óvva szemünk egészségét. 

A szem irritációját és fáradtságát szintén csökkentheti egy jól megválasztott védőszemüveg, mely használatával megelőzhetőek az olyan panaszok, mint az előbb említett okok miatt kialakuló fejfájás, szemszárazság, nagyobb mértékű látásromlás. 

netpolchu-2024-marcius-linkmarketing-3.png

A jogszabályon túl

Magyarországon a munkahelyi szemvédelemre vonatkozó szabályozás a 54/2014. (XII. 5.) számú BM rendeletben található. Ez a rendelet részletesen meghatározza a munkáltatók és a munkavállalók kötelezettségeit e területen. 

A munkáltatónak biztosítania kell a szemvédelmi eszközöket, és ügyelnie kell a munkavállalók megfelelő oktatására is. A dolgozók nemcsak a jogszabály előírásai miatt, hanem saját egészségük megőrzése érdekében is kötelesek használni a biztosított védőeszközöket.

A védőeszközöknek kényelmesnek és jól illeszkedőnek kell lennie, ezzel elkerülhetőek az olyan balesetek, melyek során az eszköz túl nagy és leesik a dolgozó fejéről, vagy a rossz komfort okán figyelmetlenné válik a kolléga és így történik meg a baj. Napjainkban esztétikus kivitelezésű, prémium anyagokból készült szemüvegek, arcpajzsok állnak rendelkezésre, melyek a kollégák kényelmét biztosítják, így azok viselése nem okoz kellemetlenséget.

Egyénre szabott választás

A szemüvegek, arcvédők, hegesztő pajzsok kiválasztása és használata során fontos szem előtt tartani, hogy nem mindenki számára ugyanaz a szemvédelmi eszköz lesz megfelelő. A választásnál vegyük figyelembe a munkavégzés jellegét, valamint a munkavállaló egyéni igényeit is.

A szemvédelem kiválasztásánál fontos szempont a minőség és védelmi szint. A védőeszközök minőségét és hatékonyságát szigorú szabályok írják elő, soha ne válasszunk olyan eszközt, mely nem rendelkezik tanúsítvánnyal. A kedvező ár sokszor csábító, de ne feledjük, hogy csak olyan helyről vásároljunk védőeszközt, amely be tudja mutatni a megfelelő igazolásokat a termékek jogszabályi megfelelésére vonatkozóan.