Mivel a megmérettetésről viszonylag keveset tudunk és tapasztalatunk sincsen benne, így könnyebb félni és szorongani, mintsem lelkileg felkészülni rá. Ebben a cikkben segítünk, hogyan teheted meg mindezt!

Az érettségire való felkészülés

A májusi vizsgával kapcsolatban a legnagyobb gond az, hogy a diákok, de még a tanárok sem mindig vannak tisztában az adott érettségi jellemzőivel. Hiába tudjuk a követelményeket, hiába vagyunk tisztában a szabályokkal, ez nem lesz elég ahhoz, hogy lelkileg felkészüljünk. Pedig egy Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusra való jelentkezés nagy segítség lehet, hogy legalább a törinél képben legyél mindennel. Itt megkapsz mindent, így vázlatokat a tételekhez, kérdéssort, hogy teszteld a tudásodat, de még videóanyagot is. Ez máris nagy segítség lehet, hogy ne stresszeld túl. 

rubicon.jpeg

Emellett még számos érettségi előkészítővel foglalkozó kurzussal találkozhatsz az interneten, azonban érdemes főként arra koncentrálni, amely a legnagyobb stresszforrás a számodra. Nem kell azonban tartani attól, hogy nem sikerül, esetleg rossz eredményt szerzel, hiszen a szóbelin még van lehetőséged javítani.

Középszinten vagy emelt szinten nehezebb a felkészülés

Mivel az iskolákban egységes a számonkérési rendszer, így minden diák azonos feltételek mellett vizsgázhat mind a két szinten. Ez azt jelenti, hogy mindegy, melyik iskolában tanultál, ugyanazt a feladatot kapod meg, ugyanúgy javítják, ugyanazokkal a szabályokkal kell számolnod. Ez már nagy könnyebbség lehet, hiszen tudod, hogy minden veled egykorú ugyanazon megy át. 

Az emelt szintre azonban fontos a tárgyi tudás, hogy minden részlettel tisztában legyél, hiszen itt azért valamivel összetettebb a követelmény. Jobban kell tudnod kombinálni a tudást, amely a rendelkezésedre áll, szerencsére azonban emelt szinten is használhatsz segédeszközöket. Ezek viszont kizárólag akkor jelentenek támogatást, ha tudod azokat használni, tisztában vagy az alapokkal, van már egy erős tudásod mondjuk történelemből. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzus nem csak középszinten kínál felkészülési lehetőséget, hiszen ha beiratkozol, akkor kézhez kapod az emelt szinten szükséges anyagot. 

Lelki tréning a vizsga előtt

Akár emelt szintről van szó, akár középszintről, kevésbé fogsz félni, ha az anyagot alaposan átnézed, tisztában vagy minden összefüggéssel. Ehhez a kurzus lehetőséget ad számodra, hiszen itt rendszeresen tesztelheted a tudásodat, hogy mi az a rész, ami jobban és mi az, ami kevésbé megy. A próbaérettségi és a különböző tesztek által kiderítheted, hol tartasz és megnyugodhatsz, hogy biztosan sikeresen teljesíted majd a májusi vizsgát. A drukk csökkentéséhez nagy segítség lehet a pihenés, a relaxáció, a mozgás, ezek ugyanis mind kikapcsolják az agyadat.