A különböző sütőformák, ecsetek, edényfogók, alátétek, szűrők, keverő eszközök, fogók mind-mind nagyon népszerűek ebből az anyagból.

Nagyfokú rugalmasságuk mellett másik fontos előnyük a rendkívül széles hőállósági tartományuk. Könnyen tisztíthatóak, tapadásmentesek, a bennük készült étel pedig nem vesz át semmilyen mellékízt.

mabad.jpg

Alkalmazásuk során csak néhány apró dologra kell odafigyelni annak érdekében, hogy az eszközök tartósan használhatóak maradjanak. Ehhez elengedhetetlen a jó minőségű, egészségügyi szempontból is bevizsgált szilikonból készült termékek vásárlása az olcsó, bizonytalan eredetű helyett.

Mire használd a szilikon sütőformákat?

Az elkészült finomságokat ízlésesen tálalhatjuk a mabadi.hu kínálatában szereplő tányérok valamelyik mutatós darabján. De hogyan és mikor is használhatod fel a szilikon sütőformákat? Mutatjuk is!

A szilikon sütőformák abban az esetben a legalkalmasabb sütési eszközök, ha nem szeretnénk, hogy a tészta barnára süljön. A műanyag nem jól vezeti a hőt, így a tészta halvány színű marad.

A sütemény vagy bármilyen desszert nem ragad bele a formába, hűlés után egyszerűen kiborítható belőle és a lehető legjobban megtartja az alakját. Pontosan emiatt alkalmas aprólékos, részleteiben gazdag alakzatok elkészítéséhez a szilkon sütőforma.

Készülhetnek muffinok, bonyolultabb formájú vagy mini kuglófok, kalácsok és különböző alakzatok is benne.

Hogyan tisztítsd a szilikon sütőformákat?

A tisztításuk nagyon egyszerű: első használat előtt át kell öblíteni mosogatószeres vízzel, majd teljesen meg kell szárítani. Ezután érdemes alaposan zsírral bekenni, ami általában egyszer elég is, esetleg akkor kell újrazsírozni, ha már nagyon kiszáradt a forma.

Van olyan, amelyiket szabad mosogatógépben is tisztítani, viszont érdemesebb a kézi mosogatást választani a hosszabb élettartam érdekében. Ha mosogatás után mégis megjelennek zsírcseppek, ne ijedjünk meg, ilyenkor elég újra elmosni a formákat.

Maró hatású tisztítószert vagy durvább szivacsot azonban ne használjunk semmiféleképpen. Hűtött élelmiszer készítése esetén használat előtt hideg vízzel kell átöblíteni a szilikon formát.

Milyen sütőben használhatod a szilikon sütőformát?

A válasz egyszerű: bármilyen sütőben használható, lényeg, hogy ne tegyük ki nyílt láng hatásának, illetve csak a megadott hőtartományon belül alkalmazzuk. Erre vonatkozó pontos adatokat az adott termék leírásában találsz, de általában -60 és +260 Celsius fok között található.

Minden sütőben lehet használni, legyen az mikrohullámú, elektromos vagy gázsütő, csak a grill funkciót ne kapcsoljuk be. Érdemes a forma alá tepsit tenni, főleg, ha lágy a tészta, nehogy kifolyjon belőle.

A kihűlt tésztát kiborítva szeleteljük, semmiképpen se a szilikon formában, mert könnyen megsérthetjük, és tönkretehetjük az anyagot. Ha ezekre figyelünk, sok ideig hasznos társaink lesznek a konyhában a szilikon eszközök.