Miért sárgul be a szőke haj? 

Akinek volt valaha hamvasszőkére festett frizurája, az már valószínűleg megtapasztalta, hogy a szalonban még csodálatos árnyalat pár hét alatt elkezdett csibesárga színre váltani. Ez a jelenség főleg olyan környezeti hatásokból adódik, mint a víznek a minősége, amivel a hajmosás történik. A csapvíz ugyanis olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek lerakódnak a hajszálakon, ezzel módosítva annak színét. 

A jelenség tehát abszolút nem a fodrászunk, vagy a felvitt termék hibájából adódik – mi vagyunk a felelősek azért, hogy a választott szín minél tovább megmaradjon. A Joli Fodrászkellék webáruházában a számtalan professzionális hajfesték mellett olyan hamvasító termékek is kaphatók, amelyek segítenek bennünket ebben. 

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a haj sárgulását?

Sajnos a már besárgult hajat nagyon nehéz újra hamvassá tenni, így érdemes már a szalonból kilépve felkészülni a megelőzésre. Ehhez szükségünk lesz egy olyan hajápoló termékre, amely segít a sárga szín hatástalanításában. Ilyen lehet például az úgynevezett ezüst vagy lila sampon, amely a benne található színpigmentekkel felvértezve hatékonyan veszi fel a harcot a sárga színnel. A lila ugyanis a sárga komplementere, így semlegesíteni tudják egymást. 

A módszer hátránya, hogy a hamvasítást elősegítő samponok sajnos gyakran szárítják is a hajat, ami egyébként is könnyebben szárad ki a festésnek köszönhetően. Ebből kifolyólag fontos, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk a hajmosást követő kondicionálásnak. 

httpsjolifodraszkellekhu-2024-marcius-cikk4.jpg

Hogyan használjuk a hamvasító sampont?

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy hiába szerepel rajtuk a sampon név, ezeknek a termékeknek valójában nincs tisztító funkciójuk, tehát együttesen kell őket alkalmaznunk a szőke hajra kifejlesztett samponnal. A legjobb, ha először elvégezzük a tisztítást a sima samponnal, ezt lemossuk, majd pedig ezt követően kerül felvitelre a hamvasító. 

Bármennyire is szeretnénk megőrizni a hajunk ezüstösségét, ne használjunk minden hajmosáskor ilyen terméket, a szárító hatása miatt. A legjobb, ha követjük a leírásban található ajánlásokat, de alapvetően a hetente, vagy a kéthetente történő alkalmazásnak elegendőnek kell lennie. Ez attól is függ, mennyire hajlamos a hajunk a sárgulásra, illetve hogy milyen is volt a kiindulópont. Nem árt arra is felkészülni, hogy ezek a termékek igencsak pigmentáltak, így megfoghatják a kezünket, homlokunkat – ügyeljünk rá, hogy ne érintkezzünk túl sokáig a samponnal, vagy használjunk gumikesztyűt a felvitelhez. 

Egy hamvas, szőke színű frizura divatos külsőt kölcsönözhet megjelenésünknek, így a sárgulás lehetősége miatt nem érdemes lemondani róla. A megfelelő termékek és rutin alkalmazásával sikeresen megelőzhetjük a nemkívánatos csibesárga színt.