Az előrejelzések szerint a napenergia bővülése minden másnál nagyobb lesz az energiaszektorban, megelőzve a többi megújuló energiát.

A növekedés okai

A napenergia hasznosítása az utóbbi években egyre könnyebb, olcsóbb és elérhetőbb lett a lakosság számára az A1Solar tájékoztatása alapján. A napenergia telepítésének költségei csökkentek, és ez lett a legolcsóbb tiszta energia.

A világ számos országa törekszik arra, hogy energiaellátását napenergia segítségével biztosítsa, hiszen ez az energia gyakorlatilag kifogyhatatlan készlettel rendelkezik, és nem szennyezi a környezetet. 

Ha megnézzük azt, hogy mely országok járnak az élen a napenergia hasznosításban, akkor az első helyen Kínát, a második helyen az Egyesült Államokat, a harmadik helyen pedig Japánt találjuk.

Kína vezető szerepe

A világ országait összehasonlítva tehát világosan látható, hogy ezt a piacot Kína vezeti. Kína vezető szerepe jelenleg olyan erős, hogy a világ napelem kapacitásának 36%-ával rendelkezik. Ezt a tendenciát továbbra is igyekszik megtartani, mivel hosszú távú terve az, hogy 2060-ra elérje a karbonsemlegességet.

a1solarhu-2022-augusztus-linkmarketing-2.png

Kína a cél érdekében eddig is hatalmas napelemparkokat telepített, és itt található a világ legnagyobb napelemparkjainak a fele.

Kína elkötelezett a napenergia hasznosításának terén, és ezt az is mutatja, hogy a panelekhez használható poliszilícium előállításában is övé a világ vezető szerepe. Kína célja, hogy a megújuló energiát teljes mértékben be tudja integrálni az energiapiacra, megszüntetve annak külön támogatását. 

Az ázsiai országok projektjei

Európában Németország rendelkezik a legnagyobb napenergia-felhasználással, de világviszonylatban az ázsiai országok a legfeltörekvőbbek ezen a területen. Becslések szerint ők birtokolják a kapacitásnövekedés 60%-át, mely tendencia annak is köszönhető, hogy sok ázsiai ország vezette be a megújuló energiaforrások közvetlen állami támogatását.

Az ázsiai országokban az éghajlatnak köszönhetően kiugróan magas a napsugaras órák száma, ezért a napenergia felhasználása nagyon hatékony. A napelemek telepítése tehát a költségek tekintetében alacsony, és hamar megtérül.

Mi tehát a várható trend 2030-ig? A vezető kutatóintézetek szerint a legnagyobb kapacitásnövelést Kína, az Egyesült Államok és India fogja elérni, és a piacvezető ebben a szegmensben Kínán kívül az USA, India, Németország és Japán lesz.

Az elemzések rámutattak arra, hogy a beruházások mennyire vonzóak a megújuló energia területén, és milyen hatalmas fejlődés előtt állnak a következő évtizedben.