Azt hiszem, hogy az egész szerkesztőség nevében mondhatom, hogy a PC Guru az a hely, ahol jó értelemben találkozik a munka és a szórakozás, valamint a hobbi és a hivatás. Az ember általában a hétvégékbe igyekszik belesűríteni mindazt, amire hétköznap nem jut ideje, köztük egy kis kikapcsolódást is, és mivel utóbbi sok esetben egyenlő a videójátékokkal, gyakran ezeken a napokon kerül elő egy régi kedvenc, egy kihagyott újdonság, vagy akár egy várva várt új megjelenés. Hétvégame rovatunkban, hétről hétre, néhány szerzőnk ad egy kis betekintést abba, hogy náluk éppen melyik cím és milyen okból került terítékre, de lássuk is, hogy mi jutott erre a hétre.

descriptive text

bullseye

Hát akkor, ahogy megjósoltam: „ezen a hétvégén főleg indie címekkel fogom tölteni az időmet”. Egyrészt mert „egyesek” nagyon buzgók voltak, és bővel elláttak radaralattra valóval, másrészt mert úgyis szokásom elmolyolni valamivel, ami már évek óta pihen a könyvtárban, hátha bejön.

hetvegamebullseye20220420.jpg

Na, de azért persze a nagy nevekről sem feledkezem meg. Egyrészt, ha lesz időm, folytatom a Mass Effect Legendary Editiont (itt nagy előnyöm, hogy bármekkora kihagyás után emlékszem a történetre). Emellett pár „új” gyűjteményes kiadás kapcsán előástam a képen látható, a megjelenésekor talán AAA-nak számító* Eye of the Beholdert, amiben ott a szépség – mint az közismert. És tényleg, látványban nem is olyan vészes az az időközben eltelt 30 év, inkább irányításban és kényelmi funkciók terén kellemetlen élmény. Ezért szinte biztos, hogy nem fogok eljutni a végéig, de egy kis nosztalgiára remek lesz.

*Fogalmam nincs mennyibe került (holott ez lenne az AAA-ság feltétele), de azt megtaláltam a neten, hogy kb. 150 000 példányban kelt el, és ezzel rögtön megágyazott a folytatásának is.

Britpopper

Jómagam bullseye kolléga tavaly szeptemberi Lake tesztje óta vártam, hogy a játék végre kijöjjön pre-gen konzolokra is, ugyanis a PS4 nálam még mindig többet duruzsol otthon, mint a nagytestvére. Szépen lemezes formában elő is rendeltem a játékot (megérte, mert egy kihajtogatható térkép is jár mellé!), aztán belöktem a lemezt a gépbe, és átadtam magam az élménynek – pontosabban csak adtam volna. A Lake egy – csúnya szóval élve – postás-szimulátor, amiben 1986-ban egy vidéki kisvárosban tevékenykedhetünk hősnőnkkel, aki a város zaját hátrahagyva érkezik meg ide, hogy apját helyettesítse, mint postás. Kéthetes tartózkodásunk alatt leveleket és csomagokat kell kiszállítanunk (nyugi, adnak ehhez járgányt is), miközben régi-új arcokat ismerünk meg a településen.

Lake egy nagyon chill-élményt ígér, andalító zenékkel és nyugalmas játékmenettel, de esküszöm nektek, hogy nekem többször forrt fel az agyvizem 2-3 óra játék közben, mint az Elden Ring alatt összesen! Ennek elsődleges oka, hogy PS4-en a Lake katasztrofális állapotban van. Tőled néhány méterre popuppolnak a tereptárgyak és a textúrák, folyamatos a frame drop (nem egyszer emiatt mentem neki valaminek/valakinek), ami simán beesik 10-15 fps környékére bizonyos helyeken, és a játék szeret összeomlani. De úgy a legváratlanabb pillanatban. Két update jött eddig hozzá és mindkettő instant kinyírta az eddig mentéseim, szóval vagy a lemezes verzióval van a hiba, vagy a fejlesztőcsapatnál tényleg csimpánzok dolgoznak. Mindenesetre a sztorit most már letolom, a platina-trófeát elengedtem (az ehhez szükséges fényképezőgép elrakásával automatikusan kilép hibaüzenettel a cucc), de ha már fizettem érte, illik végigjátszani. PS4-en messzire kerüljétek!

wilson

Ahogy minden alkalommal, amikor a Hétvégame-ről van szó, úgy a hosszúhétvége alatt sem úgy alakultak a dolgok, ahogy azt leírtam. Egy hirtelen ötlettől vezérelve, a Nintendo Switches megjelenésen felbuzdulva végre elővettem a 13 Sentinels: Aegis Rimet, és egy jó 18 órát sikerült is belerakni hétfő estére, azóta ráadásul a végére is érte.

fqz5qf3xsacpagy.jpeg

Csütörtök este lepergett a stáblista, de még maradt bőven annyi csata, hogy megpróbáljam azokat is befejezni, minden mást ugyanis sikerült teljesíteni. Ha kitart a lelkesedésem, akkor tehát ezzel fog telni a hétvége. Persze továbbra is ott a vágy a Dragon Quest 8 folytatására, de a Teardown 1.0 is megjelent, a tesztnek pedig el kell készülnie, így inkább ennek jut a maradék idő, szokás szerint a köztes perceket Valoranttal töltve ki.

Ez lett volna Hétvégame rovatunk e heti beszámolója. Ti melyik játékba ugrotok bele a hétvégén?