Az egészet a Take 2 kezdte azzal, hogy bejelentette, a GTA 4-ből eddig nem kevesebb, mint 17 millió darabot adtak el világszerte. A kiadót vezető Strauss Zelnick szerint a játék még arat majd, hisz a San Andreas is sokáig életben maradt (abból 21 és fél millió kelt el), valamint hozzátette, hogy a GTA 4 idén március óta két extra millióval járult hozzá az eladott példányszámokhoz. Ez azért nem semmi teljesítmény, reméljük, a legújabb GTA-ra sem kell már annyit várni, lévén a Rockstar saját bulit tart majd idén év végén, valahogy úgy, ahogy a többi nagy (id, Blizzard) szokta (az E3-ra nem mennek ki), és ott nyugodtan bejelentheti a következő részt.

Ezt a számot persze meg kellett lépni valahogy a Microsoftnak is, elvégre az ő gépük még most is nagy háborúban áll a Sony Playstationjével. Nos, az MS Xbox részlegének nagy arca, Aaron Greenberg elköpte a twitterén, hogy a Halo 3-ból annyi fogyott eddig, mint a PS3 exkluzív Resistance 1-2-ből, az Uncharted 1-2-ből, a Killzone 2-ből és a God of War III-ból ÖSSZESEN. Ütős, mi? S hogy mennyi az annyi? Számoljunk! A Halo 3 utolsó biztos adata tavaly augusztusból való, amikor is a játék 10 milliónál járt. Azóta a Bungie műremeke felkerült az Xbox Live Games on Demand szolgáltatására, ami tuti megdobta az eladásokat pár újabb millióval. A konkurenciát nézve az biztos, hogy a God of War III 1,1 milliónál járt a tavasz végén, a két Uncharted összesen 4,5 milliót jelentett, míg a Killzone 2 és az első Resistance 1-1 millió példányban keltek el. A Resistance 2-ről nincs adat, így jó kérdés, hogy Aaron honnan vette amit mondott, de akár igaz, akár nem, jól megkavarta a kakit a lefolyóban.

Annyira, hogy ezt a Sony megmondóembere, Hirai Kaz sem nézhette tétlenül. Közölte, hogy a Gran Turismo 1-ből, 2-ből és 3-ból többet adtak el, mint az egész Halo-sorozatból. Kaz viszont mellényúlt, hisz bár teljes GT-sorozat legutóbbi ismert adata 55 milliót kóstál, Greenberg csak a Halo 3-ról beszélt. Akárhogy is, a Halo sorozat 27 milliós példányszáma tényleg alulmarad a GT-vel szemben, noha utóbbinak ez már a harmadik platformja lesz.

S hogy mi lesz a jövő nagy játékainak sorsa? Reméljük, az E3 után okosabbak leszünk a nagyágyúkkal kapcsolatban.