Orrfújás vagy orrszívó készülék?

Orrfújás során a tüdőnkből nagy erővel kilélegzett levegő segítségével létrehozunk egy belülről kifelé tartó légáramlást az orrüregben, amely aztán magával viszi az orrváladékot is, remélhetőleg egyenesen egy zsebkendőbe. Az orrszívás közben az orrnyíláshoz helyezett csővel szintén egy belülről kifelé irányuló légáramlást hozunk létre, annyi a különbség, hogy itt ez az eszköz szívóereje segítségével jön létre. A Ju-Med Egészségcentrum fül-orr-gégész szakorvosa, Dr. Juhász Zsuzsanna szerint a két módszer között végeredményét tekintve semmi különbség nincs. Az orrszívó sem árt a nyálkahártyának csakúgy, ahogy egy egyszerű orrfújás sem.

Felnőttként is rettentő kellemetlen, amikor be van dugulva az orrunk, és ez fokozottan igaz egy beteg gyermeknél. Abban az esetben, ha nem fújjuk ki ilyenkor az orrunkat, még rosszabb a közérzetünk, szinte alig kapunk levegőt, és a gyógyulásunk is lassabb. Sőt, még a szövődmények kialakulásának is nagyobb az esélye. Súlyosabb esetben vagy ha egy héten túl is fennáll az orrdugulás, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

https-wwwjumedhu-2022-majus-cikk3.jpeg

Milyen gyakran használjuk?

Allergia vagy vírusos eredetű nátha esetén jellemzően híg, vízszerű, intenzív orrfolyás tapasztalható. Ilyenkor érdemes viszonylag gyakran alkalmazni az orrszívó készüléket, az alapbetegségnek megfelelő orrspray használata mellett. Abban az esetben, ha sűrűbb az orrváladék, sóoldatos orrspray bőséges befúvása után érdemes az orrüregben elől kezdeni a váladék eltávolítását, majd fokozatosan hátrébb haladni. Egy apró trükk, hogy óvatosan, a cső irányát megváltoztatva a rejtettebb zugokban lévő váladékot is ki lehet szívni.

Arcüreg vagy egyéb melléküreg gyulladása esetén ezekről a helyekről nagyon nagy mennyiségű és sűrű váladék tud ürülni az orrüregbe vagy az orrgaratba. Ez a váladék akkor ürülhet akadálytalanul, ha orrszívóval már előzetesen eltávolítottuk az orrüregből az ott megrekedt, besűrűsödött váladékot. Tehát, amikor egy ilyen gyulladás során az alapos és bőséges orrszívás után hamarosan újra nagy mennyiségű váladék jelenik meg az orrüregben,, az nem azért van, mert új termelődött. Ilyenkor azért jelenik meg újra bőséges és sűrű váladék, mert az arcüregből és a melléküregekből ki tudott végre ürülni az ott megrekedt tartalom. 

Számos tévhit kering az orrszívókkal kapcsolatban, azonban használatuk nemcsak veszélytelen, de jelentősen megkönnyítheti mind a gyermek, mind a felnőtt páciensek életét egy orrfolyással is járó betegség alatt.