Aki konzolon szeret játszani, de nem engedheti meg magának azt, hogy havonta megvegyen egy-két teljes árú programot, annak nincs más választása, mint a használtjáték-piac kínálatában szétnézni, ahol a lemezek állapotától függően egészen jó kis gyöngyszemeket lehet találni. A játékipar ezen része egy virágzó, élénk kis világ, amit minél jobban szeretnének eltaposni a nagy kiadók, hiszen a másodkézből megszerzett játékok eladásából szinte egy árva vasat sem látnak.

A használt játékok korlátozására bevett módszer lett az online kulcs használata, ami nem más, mint egy egyszer használatos kód, amivel a játék bizonyos részeit oldhatjuk fel – aki frissen, tehát nem használtan veszi meg a programot, az egyszerűen beírja a kódot és élvezi a terméket, mindenki másnak viszont 10 dollár körüli összeget kell még fizetni, hogy a teljes játékot megkaphassa. Ez viszonylag jól működik, s a játékosok is lassacskán megbarátkoznak ezzel -- erre újabb veszély fenyeget.

Pletykaszinten több alkalommal is felmerült, hogy a következő generációs konzolok valamilyen online rendszerrel fogják gátolni azt, hogy használtan vett játékokat futtassunk, ezzel effektíve megszüntetve a használt játékok piacát, s maximalizálva a bevételüket. Szerencsére a nemrégiben bejelentett PlayStation 4 semmilyen formában nem korlátozza a másodkézből szerzett játékokat, ám ez még nem jelenti azt, hogy a Microsoft ne használna valamilyen védelmet ezek ellen.

A Durango kódnéven futó géppel kapcsolatosan állandó pletyka az, hogy a játékok futtatásához folyamatos internetkapcsolatot követel meg, s noha a használt programok tiltásáról csak érintőlegesen volt szó, sokan attól tartanak, hogy az always-online megközelítés alávág a használtjáték-piacnak. Több áruházlánc vezetője is kifejezte ezzel kapcsolatos aggodalmát, mondván: ha a Microsoft gátolja a használt játékok terjedését, azzal megölik az új Xboxot, még azelőtt, hogy a boltokba kerülhetett volna.

Az egybehangzó vélemény az, hogy ha Redmond lezárja a rendszerét, azzal csak a Sony fog jól járni, hiszen ezzel megnyerik a konzolversenyt -- persze a Microsoft profitra fog szert tenni, de vásárlóinak száma nagyon gyorsan jelentősen lecsökken, hiszen elüldözik őket a Sony tárt karjaiba.

used-video-games.jpg