PlayStation 4 fantáziarajz

A NeoGAF szinte minden héten szállít valami szaftos pletykát, mely az esetek többségében, még ha csak részben is, igaznak bizonyul. Hogy a PlayStation 4-gyel kapcsolatos legújabb szóbeszéd hiteles-e, csak a gép hivatalos bejelentésekor derül ki. Annyi viszont bizonyos, hogy sem a Sony, sem a Microsoft nem örül a használt játékok piacának, így érthető, hogy próbálnak védekezni ellene. A NeoGAF-en feltűnt egy állítólagos céges jelentés, mely december 9-én íródott, s mely arról szól, hogy a japán gyártó hardveresen blokkolná a másodkézből beszerzett játékprogramokat.

Ehhez a mobilkészülékek alapvető technológiájának számító NFC-t használná a játékok állandó ellenőrzésére: egy külön ezt a célt szolgáló eszköz (nyilván valami belső alkatrész) folyamatosan kommunikálna a PlayStation 4-gyel, hogy a játékot egy adott konzolhoz láncolja. A jelentés szó szerint úgy zárul, hogy a csak AP-nak nevezett készülék "megsemmisítené a használtjáték-piacot". Ez folyamatos internetkapcsolat megkövetelését, egyszersmind állandó gyártói felügyeletet sejtet -- hogy mennyire durva elképzelés ez manapság, mindenki maga döntse el.

A PS4 használt programokhoz való viszonyáról már voltak pletykák korábban, ám ahogy akkor, úgy most sem reagált a Sony, illetve csak annyit válaszoltak a megkeresésekre, hogy nem hajlandók kommentárt fűzni a híresztelésekhez.