A Samsung 2019-ben mutatta be az első Z Foldot, amivel új mobiltelefon kategóriát teremtett: a Z Fold egyértelműen a produktivitást helyezte előtérbe (az elsőről tesztet itt, a másodikról itt, a harmadikról pedig itt olvashattok), hiszen a kihajtható, dupla méretű kijelzőn sokkal könnyebben el lehetett végezni bármilyen feladatot, legyen az akár egy fénykép, akár egy weboldal szerkesztése egy cms-ben. Persze a startja nem indult zökkenőmentesen, viszont a Fold négy éve létezik, hogy elképesztő drágasága ellenére az elkötelezett hívők az összecsukható telefonok újabb generációjának példányait vásárolják meg. A Samsung hazai képviselete a legutóbbi Galaxy Unpacked rendezvény után már rendelkezésünkre is bocsátotta a gyártó idei abszolút csúcskészülékét, a Z Fold 5-öt. Lássuk, hogy sikerült!
 

img20230819113431.jpg

Ezüst tégla

Felemásan. Ugyanis a Fold 5 az eddigi legjobb Fold, de mégis, ki lehet jelenteni, hogy a Samsung idén csak biztonsági játékot játszott, igazi, jelentős fejlesztések, újdonságok helyett az eddig leginkább kritizált pontok kijavítására helyezte a hangsúlyt. A végítéletet már elmondtuk, de itt nem zárhatjuk le a tesztet: következzenek a részletek! A Z Fold 5 kinyitva hever a dobozában, ami a telefonon kívül csak egy sim tűt és egy mindkét végén USB C kábelt, meg némi olvasnivalót tartalmaz. Ez nem sok, gyakorlatilag semmi, ha az ember védeni akarja a frissen megvett telefont, további 40 ezer forintba kerül egy eredeti Samsung tok, ha pedig egy S-Pen for Fold is kell, még ki lehet fizetni 25 ezer forintot. Ez a doboztartalom elkeserítő, különösen annak fényében, hogy az első Z Fold még egy Galaxy Buds-ot is rejtett a kötelező tartozékokon kívül…

img20230819114152.jpg

Azonban, ha a doboz hiányosságain túllépünk, ki kell jelenteni, hogy a Z Fold 5 az egyik legkiválóbban összerakott készülék, amit valaha láttunk. Ezüst tégla, aminek mérete zárt állapotban 154,9x67,1x13,4 mm, kinyitva pedig a duplája és fele egyszerre. Látható, hogy ez egy hosszában elnyújtott telefon, ami elsőre egy kicsit furcsa lehet, azonban pár nap alatt hozzászokik az ember, és úgy használja, mintha sosem lett volna más a kezében. Itt egy pillanatra meg kell állni, hiszen itt mutatkozik meg a Samsung egyik legszembetűnőbb fejlesztése: a két fél immár tökéletesen fekszik egymáson, nincs rés, ami az előző négy generáció legnagyobb problémája volt. A fényes alumínium keret és az összezárt állapotban a Gorilla Glass Victus 2 védelemmel ellátott fed és üveg hátlap elképesztő eleganciát ad a telefonnak, ami kinyitva egy kisebbfajta tabletté alakul át.

img20230819113919.jpg

Ahhoz, hogy a telefon el tudja látni azokat a feladatokat, amire tervezték, a lehető legjobb hardvert kapta meg a mérnököktől. Az Exynos CPU-t dobták a vállalatnál, helyette megkapta a Snapdragon 8 Gen 2 Galaxy telefonokra optimalizált változatát, 12 GB RAM-ot, 256/512/1024 GB USF 4.0 háttértárat és egy Adreno 740 GPU-t. Első bekapcsolás után rögtön megmutatkozik a kijelző, amely mind a fedlapon, mind kinyitott állapotban is gyönyörű képet produkál és itt érthető meg igazán mire jó a Fold. Elkezdünk nézni egy filmet a külső kijelzőn, kinyitjuk a telefont, és folytatjuk nagy méretben. Ugyanez az internettel, a lehetőségek száma pedig végtelen. Van egy képed, amit meg akarsz szerkeszteni? Nyisd meg, az S-Pent használva a 7,6 hüvelykes kijelzőn pillanatok alatt elvégezheted a kívánt módosításokat! Játszani akarsz? Teljesen új mobil játékélményt ismersz meg! Rengeteg beállítási lehetőség van, hogy a felhasználói élményt az egyéni preferenciákhoz igazíthassuk, ehhez pedig az Android 13-ra épített One UI 5.1 egy remek és átlátható felületet ad. Igaz, a képernyő felületén még mindig ott van hajtáscsík, ami szemből nem, oldalról azonban már igen jól látható. Hogy ez kit mennyire zavar, egyéni ízlés kérdése, de tény, hogy a Samsung megoldása még mindig az egyik legszélesebb, a többi gyártó (pl. a Honor, a Magic VS-sel) már tervezett lényegesen keskenyebbet is. Az alkalmazáskínálat nem nagy, a legtöbb Samsung gyári app már alapból a telefonon pihen, mindent mást a telefonra lehet telepíteni, akár a fő, akár tablet kijelzőre. A használat a hardvernek köszönhetően villámgyors, pillanatok alatt lehet váltani, jegyzeteket pedig klasszikus módban is lehet készíteni – hurrá!

Multimédia

Kamerás frontos semmilyen változás nem történt a Fold 4-hez képest, ugyanazokat a lencséket kapta meg. Hogy ez mit jelent? 50 MP széles, 10 MP telefotó és 12 MP ultraszéles kamera vár arra, hogy megörökítsük a fontos pillanatokat. Az első kettő optikai képstabilizátorral és PDAF-szerelt (a fő ezen belül Dual Pixel PDAF-t kapott), és kategóriáján belül remek képeket lehet készíteni, a portrémód meg talán az egyik legjobb, amit az elmúlt időben láttunk. Remekül mossa el a hátteret, emeli ki a képből az alanyt. A szoftver szokás szerint mindent tartalmaz, nyers fájlok rögzítésére is lehetőség van: az Expert Raw nevet viselő alkalmazást a Galaxy Store-ból lehet letölteni.

A Fold 5 rögzít Full HD-ban, 4K-ban, 8K-ban, utóbbi azonban zabálja a tárhelyet, és valljuk be: ma mire nem elég a 4K? Az optikai képstabilizátor ismét remekül működik, jól csökkenti a mozgásból eredő remegést. És hogy milyenek az elkészült képek? Nappali fényben nem meglepő módon nagyon szépek: remek vonalélességet, dinamikát és szaturációt kapunk, kromatikus abberáció gyakorlatilag nincs, a három lencse közel pedig azonos színeket produkál. Esti/éjszakai fényképezéskor már közel sem ilyen fényes a helyzet, különösen a képekbe belenagyítva látszódik, hogy a részletek elvesznek.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ezen a telefonon élvezet játszani, zenét hallgatni, filmet nézni, a hangerő szuper, a két hangszóró pedig különleges minőségi élményt kínál. A HDR 10+-al megtámogatott Dynamic Amoled kijelző fantasztikus moziélményt nyújt: ezzel nyugodtan el lehet tölteni egy többórás repülőutat unalom nélkül.

Érdemes beszerezni?

A Samsung nem hajtott végre forradalmat a Samsung Z Fold 5 kapcsán. Gyorsabb lett, Snapdragon 1 helyett kapott Snapdragon 2-t, eltüntette a rést a telefon két fele között, de ezen kívül nem változott más. A telefon még mindig csak egy 4400 mAh-s teleppel rendelkezik, amit csak 25 wattos töltéssel lehet megetetni, saját mérés szerint közel két és fél óra alatt, ami arcpirító szégyen egy majdnem 800 ezer forintos áron induló készüléknél. Véleményünk szerint a bekapcsológomb is kissé elhibázott tervezés eredménye, hiszen az a készülékház síkjában van, nehezen lehet megtalálni, a belé épített ujjlenyomat olvasó pedig vagy felismeri a rögzített mintát, vagy nem. A Samsung ezzel a készülékkel letudta a kötelezőt, új belépőknek a nyitható/csukható készülékek világába ez jó belépőt jelent(het), de Fold 4-ről már azt kell mondjuk, nem éri meg a váltást. Azonban, ha valakinek megvan a közel 800 ezer forintja, hogy egy ilyet vegyen, tanácsként azt mondjuk, hogy várjon néhány hetet a döntéssel. Hamarosan bemutatásra kerül a Honor Magic V2, mely talán az egyetlen jelentősebb konkurens az európai piacon. Ekkora összeg kiadása előtt érdemes kivárni, hogy az összes rendelkezésre álló lehetőség megvizsgálása után az ember a lehető legjobb döntést hozza meg.