pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Az a helyzet, hogy amióta 2008 körül beszereztem az első PS3 konzolomat, a PC-s játék kissé háttérbe szorult. Ez a tendencia pedig az évek múlásával csak erősödött, aminek köszönhetően hamar elértem odáig, hogy a legújabb, AAA kategóriás játékokat már mind konzolon pörgetem, a PC pedig megmaradt a munkára és a Steam filléres, jobb/rosszabb indie játékainak kipróbálására. Persze nyilván megesik, hogy elcsábulok a heti ingyenes Epic-játéknak vagy a Steam, esetleg a GOG hatalmas vásárainak köszönhetően, és ilyenkor beesik egy-egy gépigényesebb darab a könyvtárba. Viszont amire a PC-nél mindig is nagyon odafigyeltem – és combosabb játékoknál ez kifejezetten fontos szempont –, az a hűtés.

Sarkvidéki szelek fújnak

A hűtőventilátorok legalább annyira fontos részét kellene, hogy képezzék az adott setupnak, mint mondjuk, a videókártya vagy a spéci gamer egér + billentyűzet kombó. Ezek nem drága dolgok, mégis, talán sokan úgy vannak vele, hogy nem is igazán érdekli őket, hogy milyen hűtés van a gépben, pedig nagyon sokat számít. Ha a hűtés, vagy legalábbis a légmozgás nem megfelelő, akkor csontra kifagyhat a gép, és hosszabb távon komolyabb problémák is adódhatnak. Ma már pár ezer forintért lehet légkavarókat beszerezni, és az Arctic mindig is élen járt ebben a szegmensben. A P12 Max a legújabb P-szériás modell tőlük, amiből a PC Guru is kapott néhány darabot. Bizony, nem csak egyet, de mindjárt hármat bontottam ki a csomagból, ami mellé még egy jópofa USB-s mini-ventilátort is pakoltak, ami nagyon jól fog jönni nyáron, a 40 fokban.

Ez egy Summair, amelyből a Light-modell már létezett korábban is, viszont a legújabb verziót az elsők között tesztelhettem. 112 mm-es és 600-2800 rpm közötti fordulatszámon pörög, ami kellemesen hűsít, ha megizzadnék a Redfall botrányos grafikáját látva. USB-A csatlakozással és 1,2 méteres kábellel lett ellátva, úgyhogy igazából csak a megfelelő helyet kell megtalálni neki az asztalon. Nincs szükség külön tápellátásra hozzá, csupán rá kell kötni a gépre és már pörgeti is a hideg levegőt. A masszív talpnak köszönhetően biztosan nem borul fel, amikor vámpírvadászat közben az asztalt csapkodom. És most térjünk át a ventilátorokra.

A csomagolás az Arcticra jellemző, letisztult, minimalista. A kétféle kék szín egész jól hozza a hűvös hangulatot, de persze a lényeg odabenn lapul. A P12 Max a 120 mm-es modellekhez tartozik, a percenkénti fordulatszáma 200 és 3300 rpm közé állítható be. A légáramlás 81,04 cfm, vagyis óránként 137,69 m³ levegőt képes áramoltatni a kettős golyóscsapágyas kialakításnak köszönhetően, a sarkokba pedig gumibetéteket is tettek. Mindezt 0,6 Son (20.63 dB) zajterhelés mellett, 40 cm hosszú, négytűs csatlakozóval. Természetesen egy kis műanyag zacskót is mellékelnek, szám szerint négy csavarral, de a beszerelés egyetlen percig sem jelenthet gondot. Az Arctic minden esetben kiváló teljesítményt kínál alacsony zajszint mellett, és mindenekelőtt nagyon versenyképes áron, ami fontos szempont. A P12 Max idehaza 2-3000 forint között mozog, ami rendkívül baráti ár érte. Nincsenek RGB-fények vagy egyéb külső látványosságok, nincs felesleges parasztvakítás, csupán egy nagyon letisztult, a funkcióját maximálisan ellátó termék.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Igazság szerint a P12 Max az alap P12-höz képest is igen nagy előrelépés, hát még más gyártók hasonló termékeihez képest! Egészen hihetetlen, hogy az Arcticnál akkora koponyák dolgoznak, hogy egy ennyire masszív és remek teljesítményt kínáló, ám a zajszintet tekintve parádésan halk ventilátort össze tudtak rakni, amit potom áron kínálnak. Ha most fognál gépfejlesztésbe és elsődleges szempont számodra is a megfelelő hűtés, akkor ár-érték arányban a P12 Maxnál jelenleg nem találsz kedvezőbbet a piacon.