A PlayStation Network San Diegó-i szervereit április 20-án egy súlyos hackertámadás érte, aminek következtében nem csak a cég online szolgáltatásai álltak le 12 napra, hanem 77 millió felhasználó (Magyarországon például 29 371 játékost érintett a dolog) személyes adatai is veszélybe kerültek, ami többek között az FBI, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság figyelmét is felkeltette, arról nem is beszélve, hogy a játékosok egyre idegesebbek lettek és egy polgári per is indult. Egyszóval égetően szükséges volt már egy megnyugtató bejelentés a Sonytól, ami tegnap meg is történt: Hirai Kazuo egy Tokióban megtartott különleges sajtótájékoztató keretében közölte, hogy ezen a héten fokozatosan visszatér a PSN!

A tegnap felvázolt menetrend szerint először egy új rendszerfrissítés érkezik, illetve kötelező módon meg kell változtatni a PSN fiókunk jelszavát, majd ezek után újra élvezhetjük a multiplayer lehetőségeket a PlayStation 3 vagy PSP konzolunkon.

A második lépcsőben a Qriocity és az ahhoz kapcsolódó Music Unlimited szolgáltatás tér vissza a meglévő PS3/PSP felhasználók számára. Ezt követően újra lehetőségünk lesz módosítani a felhasználói adatainkon, letölthetjük a kölcsönözhető filmeket, visszakapjuk a PlayStation Home-ot, a barátlistákat, és végül a chat funkció is életre kel.

Az esetleges újabb támadások kivédésére a Sony átköltöztette a teljes rendszert egy új adatközpontba, és több biztonságtechnikai cég közreműködésével bonyolult védelmi szoftvereket telepítettek, amik jelzik, ha valaki engedély nélkül próbál belépni, vagy ha szokatlan adatforgalom tapasztalható. Ezen felül új titkosítási eljárások és megfigyelő szoftverek kerültek bevezetésre, valamint a biztonság kedvéért pár tűzfalat is felhúztak a szerverek köré, ezek helyes működését pedig az új információbiztonsági tiszt felügyeli majd.

A kellemetlenségek kárpótlására a Sony beindította a Welcome Back programot, melynek keretében minden PSN felhasználó 30 napig ingyenesen élvezheti a PlayStation Plus szolgáltatásait (akinek még aktív a PSN Plus fiókja, az hosszabbítást kap), azokban a régiókban pedig, ahol működik a Qriocity, szintén mindenki egy hónapig ingyen használhatja ezt. Továbbá a felhasználók valamilyen ingyen tartalmat is letölthetnek, ám azt még nem tudni, hogy pontosan mit, ráadásul ez régiónként változik, valamint pletykaszinten felmerült az is, hogy a Sony fedezi a veszélybe került bankkártya-információk miatti kártyacserék összegét.