Július 18-án a Microsoft részvényei 11 százalékot estek a tőzsdén, 32 milliárd dolláros veszteséget okozva a megacégnek -- ez annyi pénz, amennyit még az MS sem veszíthet el csak úgy, és 2000 óta nem volt olyan rossz a helyzet a vállalatnál, mint most. Bár a hivatalos csatornákon igyekeznek a rend látszatát kelteni, szinte biztos, hogy jelenleg is fejek hullanak Redmondban, méghozzá jó okkal: az Xbox One óriásit hasalt a bejelentésekor, Don Mattrick is maga mögött hagyta a céget; a Surface tablet nagy bukás; a Windows RT befuccsolt; a Windows 8-at folyamatos kritikák érik, és bár az eladásai jók, a céges mutatók nem elég részletesek hozzá, hogy kibogozhassuk, mennyi nyers profitot termel az operációs rendszer. És még sorolhatnánk naphosszat, de nem fogjuk, elég annyit tudni, hogy az MS-nél az utóbbi egy év nagy üzleti döntései rendre nem várt eredményeket hoztak, s most ennek issza a levét a vállalat.

Amikor idén januárban Adam Hartung Forbes-elemző megjósolta a Microsoft összeomlását, mindenki nevetett rajta. Ehhez képest most a cég vezetéséhez közeli források arról pletykálnak, hogy Ballmerék a maradék hajukat is elvesztették a hétvégén, és bár minden kiadást átszerveztek, szóba került, hogy Bill Gatest is visszahozzák a nyugdíjból, hogy keltse új életre a haldokló birodalmat. Gates eddig nem reagált a visszatéréséről szóló hírekre, de nem tűnik elképzelhetetlennek a dolog -- hasonló forgatókönyv játszódott le egybként az Apple-nél, amikor Steve Jobs újra az almás óriás élére került, és ismételten divatba hozta annak termékeit.

Bill Gates egyébként 2008 óta csak külsős tagja az igazgatótanácsnak: nem folyik bele a cég belsős ügyeibe, de még mindig 72 milliárd dollárnyi Microsoft-részvény van a birtokában. Szabadidejében a világ megmentésén fáradozik, rengeteget jótékonykodik, és még több pénzt öl olyan kutatásokba, amik az emberiség jövőjét szolgálják. Hogy a jólelkű szamaritánussá avanzsált pénzember újra MS-elnök lesz-e, a jövő zenéje -- az mindenesetre biztos, hogy idén többet nem hibázhat a vezetés.

Haldoklik a Microsoft, és csak Bill Gates segíthet?